Plus

Oorlog en Vriendschap van Dolf Verroen is een voltreffer

Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en Vriendschap (9+) en prentenboek Waar Is Ludwig? (3+) zijn beide een voltreffer.

Oorlog en Vriendschap Beeld -
Oorlog en VriendschapBeeld -

Op het omslag staat een jongetje met een 'jampotjesbril', net zo een als Dolf Verroen (87) draagt. Elf is Joop als de oorlog uitbreekt, dezelfde leeftijd als de schrijver destijds had. Oorlog En Vriendschap is zijn laatste boek, heeft hij aangekondigd. Hij hield het dicht bij zichzelf.

Dolf Verroen (87) vertelt in het Kinderboekenweekgeschenk geen spannend oorlogsverhaal, maar blikt terug door zijn eigen kinderogen. Die registrerenwel dat klasgenootje Irma Joods is, want ze draagt een gele ster op haar jas, maar de jonge Joop snapt niet goed waarom ze naar een andere school moet: 'Leert ze daar dan Joods?' Net zo min begrijpt hij waarom zijn vriend Kees plots niet meer deugt omdat zijn ouders NSB'ers zijn.

Schetsjes
Een dwingende rode lijn is er niet, eerder bestaat het boek uit een reeks korte schetsjes, losjes verbonden door die jongensvriendschap die plots niet meer mag bestaan. Er zit iets broeierigs in het contact met Kees, iets met fantasieën over vastbinden en een stok. Ontluikende homoseksualiteit?

Jeugdboek 9+
Oorlog En Vriendschap
Dolf Verroen & Charlotte Dematons (illustraties)
Gratis bij besteding van ten minste 10 euro tijdens de Kinderboekenweek
****

Illustratie uit Oorlog En Vriendschap Beeld -
Illustratie uit Oorlog En VriendschapBeeld -

Verroen laat het duiden aan de lezer. Niet oordelen maar vertrouwen op het begrip van zijn publiek, dat kan hij als geen ander. Bijna achteloos doet de dood z'n intrede - niet door militair geweld of volkerenmoord, maar door een hark die leidt tot een fatale struikelpartij.

Oorlog is niet als in films, toont dit kleine, mooie verhaal. Goed en slecht zijn niet eenduidig te scheiden en de bezetting is, behalve rot en onvoorspelbaar, soms ook gewoon vervelend en saai.

Verroen beschrijft het helder, zonder opgelegd drama. Juist daardoor komt Oorlog En Vriendschap binnen. Een indrukwekkend slotakkoord van een zestigjarige carrière.

Harmonica
Illustrator Floor Rieder (31) staat juist aan het begin van de hare: Waar Is Ludwig? is haar eerste prentenboek. Zoals haar kinderboekendebuut Het Raadsel Van Alles Wat Leeft (tekst Jan Paul Schutten) haar meteen het Gouden Penseel opleverde, zo is ook dit geschenk een voltreffer. Rieder koos voor een onconventionele vorm: de leporello.

Waar Is Ludwig? Beeld -
Waar Is Ludwig?Beeld -

Haar boek laat zich uittrekken als een harmonica en vertelt op voor- en achterzijde twee gespiegelde verhalen. In het eerste zwerft een baasje over straat op zoek naar haar vraatzuchtige kat, in het tweede zie je wat die kat tijdens zijn snaaitocht allemaal uitspookt. Het op stevig karton gedrukte boek heeft de vorm van een huis, uitgevouwen is het een straat.

Rieder verstopt haar grappen graag in details, waardoor haar tekeningen gelaagde zoekplaatjes worden. In los rijm voert ze haar publiek langs een viswinkel, een studentenhuis, een woning vol kinderen. Overal valt iets te bekijken en altijd iets te gniffelen.

Jeugdboek 3+
Waar Is Ludwig?
Floor Rieder
CPNB, € 7,95
****

Waar is Ludwig? van Floor Rieder is in uitgevouwen vorm een straat Beeld -
Waar is Ludwig? van Floor Rieder is in uitgevouwen vorm een straatBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden