Oomen nog volop in de race voor EU-post

Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) maakt nog goede kans om de nieuwe Europees ombudsman te worden. Zij kreeg in de eerste stemronde in het Europees Parlement dinsdag 203 stemmen, evenveel als de Ierse ombudsman Emily O'Reilly. Er wordt woensdag een tweede stemronde gehouden.

Ria Oomen-Ruijten. Beeld afp
Ria Oomen-Ruijten.Beeld afp

De Nederlandse Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer ziet de EU-post aan zich voorbij gaan. Hij kreeg slechts 36 stemmen. Naar verwachting zullen de Europarlementariërs die dinsdag op hem hebben gestemd, hun stem in de tweede ronde aan een ander geven. Brenninkmeijer kan er ook zelf voor kiezen zich terug te trekken.

Oomen en O'Reilly worden gevolgd door de sociaaldemocratische Europarlementariër Dagmar Roth-Behrendt. Zij kreeg 110 stemmen. De twee andere kandidaten, Markus Jaeger en Francesco Speroni, kregen te weinig stemmen om nog kans te maken op de positie.

De stemmingen zijn in het geheim. Om de nieuwe ombudsman voor de EU te worden moet de kandidaat een meerderheid van de aanwezige EP-leden achter zich weten te scharen.

De Europees ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. De huidige EU-ombudsman, de Griek Nikiforos Diamandouros, stopt vervroegd. De nieuwe EU-Ombudsman zal de termijn afmaken, tot de zomer van 2014. Daarna moet er opnieuw gekozen worden, maar dan maakt de zittende persoon wel een grote kans om herkozen te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden