Oom president Assad: 'Bashar redt het niet lang meer'

Volgens een oom van de Syrische president Bashr al-Assad is het onmogelijk dat Assad nog lang de macht weet vast te houden. De oom, Rifaat al-Assad, zei dit vandaag tijdens een interview met de BBC. 'Het geweldsniveau op straat ligt inmiddels zo hoog, dat ik niet geloof dat Bashar het nog lang vol kan houden'.

Redactie
Toenmalig president Hafez Assad (r) met zijn jongste broer Rifaat in 1984. Beeld ANP
Toenmalig president Hafez Assad (r) met zijn jongste broer Rifaat in 1984.Beeld ANP

Rifaat leeft al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in ballingschap in Parijs, nadat hij een vruchteloze poging had gedaan de macht te grijpen van zijn broer Hafez, de vader van Bashar, de huidige president van Syrië, die keihard optreedt tegen rebellen die zijn aftreden eisen.

Rifaat Assad is zelf voornamelijk bekend om het bloedbad dat in februari 1982 onder zijn leiding plaatshad, waarbij het Assad-regime tussen de 10.000 en 25.000 aanhangers van de Moslimbroederschap ombracht.

Hartaanval
Rifaat Assad probeerde zijn oudere broer in 1984 van de macht te beroven toen deze aan het herstellen was van een hartaanval in het ziekenhuis. Rifaat werd daarop gedwongen in ballingschap te leven in het buitenland. Toch werd zijn vicepremierschap hem pas in 1998 formeel ontnomen.

Toen Bashar Assad in 2000 zijn vader opvolgde als nieuwe president voor Syrië, was het vooral zijn omstreden oom die hierop harde kritiek leverde. Niet verwonderlijk, aangezien Rifaat zich altijd als enige legitieme opvolger van Hafez bleef beschouwen. 'Een echte farce, en een ongrondwettelijk stukje toneel', waren Rifaats woorden om zijn neefs aanstelling als president te omschrijven.

Volgens Midden Oosten-verslaggever voor de BBC, Jeremy Brown, die het interview afnam, is het ook nu geen verrassing dat Rifaat slechts harde woorden overheeft voor zijn neef.

Breed aanvaard
Maar Brown stipt eveneens aan dat een aantal punten van kritiek die Rifaat uit, inmiddels breed aanvaard zijn onder de oppositie in het land, evenals bij de buitenlandse bondgenoten van de rebellen. Zoals het feit dat héél Syrië geraakt is door het geweld, wat de machtsbasis van Assad aanzienlijk aantast.

'De problemen komen nu in geheel Syrië voor. Er zijn geen plaatsen meer die ontsnapt zijn aan het geweld. Daardoor denk ik niet dat Bashar de macht veel langer kan behouden', stelde Rifaat in het interview. 'Ik denk wel dat hij voorlopig moet blijven zodat hij kan samenwerken met een nieuwe regering, en zijn ervaring aan de nieuwe leiders kan doorgeven.' Volgens Rifaat zijn de Assads in het land nog steeds 'behoorlijk populair onder de bevolking'.

Voor een vreedzame machtsoverdracht acht Rifaat het bovendien noodzakelijk dat de Arabische Liga en de Verenigde Naties waarnemers zullen sturen om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. 'Dan zal de wereld zien dat de familie Assad van veel groter belang voor het land is en veel meer steun geniet, dan de betekenisloze figuren (van de Syrische Nationale Raad-nvdr.) die we nu steeds op televisie zien', stelde Rifaat.

Volgens BBC-verslaggever Brown bedoelde Rifaat daarmee dat hij zich als opvolger van zijn neef aanbevolen houdt. Iets wat volgens Brown overigens hoogst onwaarschijnlijk is, na al zijn jaren als balling in het buitenland en zijn eigen gewelddadige rol in het verleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden