Update

Ook zorgen bij G32 over opvang vluchtelingen

In navolging van de vier grote steden maken ook andere gemeenten zich ernstig zorgen over de opvang van asielzoekers. De steden, die verenigd zijn in de G32, hebben ook een brandbrief gestuurd aan het kabinet. Ze dringen hierin vooral aan op versoepeling van de regels voor de huisvesting van de vluchtelingen.

Steden maken zich zorgen over de opvang van vluchtelingen Beeld anp
Steden maken zich zorgen over de opvang van vluchtelingenBeeld anp

"De twee door het rijk ontwikkelde instrumenten om de doorstroming vanuit de azc's te versnellen, werken op dit moment absoluut niet," zo schrijven de gemeenten. Via het zogenoemde gemeentelijke versnellingsarragement (GVA) zijn er tot nu toe slechts vijftig mensen gehuisvest. Volgens de G32 komt dit doordat de vergoeding voor deze huisvesting te laag is. Dit bedrag moet worden verdubbeld van naar 50 naar 100 euro. Ook moet het Rijk de eis loslaten dat alleen subsidie wordt gegeven al er minstens vier statushouders in een woning verblijven.

Volgens de gemeenten dreigen asielzoekers weer te moeten worden opgevangen in sporthallen als er niets verandert aan de doorstroming. Ook vindt de G32 het onwenselijk dat de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning ten koste gaat van andere woningzoekenden.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stuurden vorige week al een brandbrief naar de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Ze zeggen niet mee te kunnen werken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden