Ook zorg in Amsta onder de maat

Bejaarden krijgen eten in het Dr. Sarphatihuis. Foto Marc Driessen

Verpleeghuizen van zorginstelling Amsta in Centrum en Oost lijden onder tekortschietende zorg en financiële problemen. De verantwoordelijk directeur is uit haar functie ontheven. De problemen doen zich vooral voor bij de verpleeghuizen Wittenberg in de Nieuwe Kerkstraat en het Dr. Sarphatihuis in de Roetersstraat.

Na meerdere klachten van het personeel concludeert bestuursvoorzitter Joep Aarts nu dat de kwaliteit van de zorg in Wittenberg een 'groot risico is', door gebrek aan goed opgeleid personeel en veel managementwisselingen in de afgelopen jaren.

In het Dr. Sarphatihuis is onder medewerkers sprake van een machtsstrijd en 'eilandjesvorming'. Personeel werkt onvoldoende samen en voelt zich niet veilig om kritiek te uiten.

Na Cordaan en Osira Amstelring is Amsta met ouderen- en gehandicaptenzorg voor ruim tweeduizend cliënten de derde grote zorgkoepel in Amsterdam die worstelt met de kwaliteit van de zorgverlening.

Een verpleegteam heeft het vertrouwen opgezegd in de leiding van de twee verpleeghuizen. Eind vorige maand zette bestuursvoorzitter Aarts de directeur van het stadsgebied Centrum/Oost al uit haar functie omdat dat stadsgebied onder haar leiding de 'financiële en zorginhoudelijke problemen' niet het hoofd kan bieden.

Volgens Aarts bleken de bezuinigingen in de zorg in de eerste helft van 2010 een financiële tegenvaller voor de zorgkoepel - iets wat zij bij met name de verpleeghuizen in Centrum en Oost onvoldoende zou hebben recht getrokken.

Aarts nam zelf al contact op met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). ''Ik heb ze begin deze week bijgepraat over de situatie en onze verbeterplannen.''

Met de vervanging van een deel van het management per 1 mei, wil Aarts de rust op de werkvloer herstellen. ''Daarna zal de inspectie ongetwijfeld aangekondigde en onaangekondigde bezoeken gaan brengen. Dat wachten we rustig af.'' (Merel Straathof)

Lees een uitgebreid interview met Aarts in de krant van vrijdag
Foto Marc Driessen

Bestuursvoorzitter Joep Aarts. Foto Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden