Ook Zaanstad heeft wel oren naar komst van cruiseterminal

De Amsterdamse cruiseterminal is van harte welkom in Zaanstad, zegt wethouder Dennis Straat over de mogelijke verhuizing van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) uit de binnenstad.

Patrick Meershoek
De MSC Splendida vorig jaar bij de Passenger Terminal Amsterdam. Beeld anp
De MSC Splendida vorig jaar bij de Passenger Terminal Amsterdam.Beeld anp

Zaanstad ziet de cruiseterminal, net als stadsdeel Nieuw-West, graag komen. Dat zegt Straat in reactie op de mededeling van zijn Amsterdamse collega Kajsa Ollongren dat de aanlegplaats voor cruiseschepen op termijn niet op zijn huidige plek aan de Piet Heinkade kan blijven. Dit in verband met de toenemende drukte in de binnenstad van Amsterdam.

Straat benadrukt dat de toekomst van de PTA een zaak is van het Amsterdamse stadsbestuur, maar voegt daar onmiddellijk aan toe dat Zaanstad de besluitvorming met grote belangstelling afwacht. "Als Amsterdam besluit dat de cruiseterminal moet verhuizen, zijn wij zeker geïnteresseerd."

Achtersluispolder
Volgens Straat zou de terminal perfect passen in de plannen die de gemeente Zaanstad heeft met de Achtersluispolder, het huidige industrieterrein op de grens met Amsterdam.

"Het is nu een wat rommelig gebied met trouwens ook bedrijven die daar prima functioneren. Maar we denken al langer na over een transformatie van het gebied en dan met name over een nieuwe invulling die de verbinding met Amsterdam moet versterken."

Sterke troef is de aanwezigheid op het industrieterrein van een cultuurhistorische parel in de vorm van het gebouw van het overslagbedrijf Vrede.

Toekomstmuziek
Het monumentale pand doet denken aan het succesvolle hotel New York in Rotterdam, en kan dankzij zijn ligging aan het Noordzeekanaal mogelijk het visitekaartje worden van de cruiseterminal op zijn nieuwe plek.

Dat is allemaal nog toekomstmuziek, benadrukt Straat. "Maar duidelijk is dat de ontwikkelingen langs het Noordzeekanaal in de richting van verdere verstedelijking wijzen. Amsterdam speelt daarbij een zeer belangrijke rol, daarover zijn we het in de regio met elkaar eens."

Verbinding
De verplaatsing van de cruiseterminal is voor Amsterdam niet alleen van belang om de toeristische drukte in de binnenstad te beteugelen. Het gemeentebestuur denkt ook na over een nieuwe verbinding met Amsterdam-Noord.

Daarover zal vermoedelijk nog voor de jaarwisseling een principebesluit worden genomen. Ongeacht de gekozen oplossing, lijkt de cruiseterminal met zijn af- en aanvarende oceaanreuzen een sta-in-de-weg.

Vooruitlopen
In een notitie over een nieuwe verbinding met Noord werd de verplaatsing van de terminal al aangestipt. Toen waren er drie mogelijke nieuwe locaties: de Coenhaven, de Nieuwe Houthaven en Zaanstad. Naar verluidt heeft de laatste optie inmiddels de voorkeur van het college.

Wethouder Straat wil daar niet op vooruitlopen. "We zijn net als alle andere buurgemeenten voortdurend in gesprek met Amsterdam. Ik verwacht dat de knoop over de verhuizing pas in het voorjaar zal worden doorgehakt. Tot die tijd wachten we rustig op wat komen gaat."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden