Plus

Ook Wybren van Haga werd betrapt

De gemeente heeft vorig jaar een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de regels bij de verhuur van een pand van prins Bernhard van Oranje en zijn zakenpartners. Ook Tweede Kamerlid Wybren van Haga werd betrapt.

VVD-kamerlid Wybren van Haga Beeld ANP
VVD-kamerlid Wybren van HagaBeeld ANP

Wybren van Haga, VVD-Kamerlid, kreeg ook een tik op de vingers van de gemeente. In een brief van 21 februari is hem te verstaan gegeven dat hij regels overtreedt op de Jacob van Lennepkade. In dat huis, privébezit van Van Haga - die toen al Kamerlid was - zaten zes huurders.

Van Haga heeft privé en via zijn onderneming tientallen adressen in bezit, veelal in Amsterdam en Haarlem. Eind 2017 schreef deze krant dat Van Haga bij de verhuur regels overtrad, net als Bernhard en consorten. Van Haga was toen net een paar weken lid van de Tweede Kamer.

Onderzoek door VVD
De publicaties zorgden voor veel ophef, waarop de VVD besloot onderzoek te doen naar zijn vastgoedpraktijken. Na een gesprek met Van Haga concludeerde de onderzoekscommissie van de partij dat hij kon aanblijven in de Tweede Kamer, als hij zijn zakelijke belangen op afstand zou zetten.

Saillant: Van Haga liet de onderzoekscommissie van de VVD op 22 februari 2018 weten dat 'zijn inziens de problemen bij de resterende zes probleemwoningen zijn opgelost', op basis waarvan de VVD-commissie hem vrij pleitte.

Uit documenten die boven tafel zijn gekomen door het WOB-verzoek blijkt nu dat de gemeente hem een dag eerder, 21 februari 2018, nog een brief stuurde waarin stond dat hij in overtreding was. Dit roept de vraag op of de informatie waarop deze beslissing is gebaseerd, volledig was. De correspondentie met de gemeente over deze kwestie ging nog door tot in maart.

Het aanblijven van Van Haga is belangrijk voor het voortbestaan van de coalitie, die een meerderheid heeft van één Kamerzetel.

De gemeente legde uiteindelijk geen boete op, omdat het Kamerlid kon aantonen dat hij bezig was de verhuur te legaliseren. De huurder, die de kamers onderverhuurde, vertrok volgens Van Haga eind maart, waarmee de situatie was gelegaliseerd.

Tijdlijn

19 december 2017
VVD kondigt onderzoek aan naar verhuurpraktijken Wybren van Haga, na publicaties in Het Parool over schending regels.

18 januari 2018
Onderzoek gemeente naar verhuur door Van Haga.

24 januari 2018
Gemeente weigert vergunning voor verkamering pand Jacob van Lennepkade.

31 januari 2018
Gesprek van de commissie met Van Haga.

21 februari 2018
Gemeente stuurt legalisatiebrief aan Van Haga: u bent in overtreding en moet dit legaliseren.

22 februari 2018
Van Haga stuurt nagekomen bericht aan commissie: alles is opgelost.

5 maart en 19 maart 2018
Verdere correspondentie gemeente en advocaat Van Haga over legalisatiebrief.

12 april 2018
Onderzoekscommissie VVD: Van Haga mag aanblijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden