Ook West is de toeristenmassa zat: stop op horeca en bierfiets

Met een stop op horeca, toeristenwinkels en de bierfiets wil Amsterdam-West voorkomen dat het massatoerisme uitwijkt naar de gebieden rondom de binnenstad.

Michiel Couzy
Een bierfiets in de Spaarndammerstraat. Nu ze niet meer welkom zijn in de binnenstad, wijken de bierfietsen uit naar West en Oost Beeld Jean-Pierre Jans
Een bierfiets in de Spaarndammerstraat. Nu ze niet meer welkom zijn in de binnenstad, wijken de bierfietsen uit naar West en OostBeeld Jean-Pierre Jans

Als het aan de bestuurscommissie ligt, komt er in Oud-West geen enkele horecalocatie meer bij. Een ondernemer die een winkel of kantoor wil omvormen tot een café, restaurant of koffietent, zoals de afgelopen jaren veel is gebeurd, krijgt hiervoor geen toestemming meer.

"Buurtbewoners en ondernemers vinden dat in delen van West te veel horeca is," zegt een woordvoerder van de bestuurscommissie.

Ook nieuwe kinderdagverblijven en sportscholen zijn uit den boze, blijkt uit het bestemmingsplan voor Oud-West, dat de komende weken ter inzage ligt. Oud-West omvat onder meer de Da Costabuurt, de Helmersbuurt, de Overtoom en de Kinkerstraat en omgeving.

De bestuurscommissie heeft ter voorbereiding met bewoners en ondernemers gesproken, om te horen wat er leeft.

Wafelverkopers
Uit die gesprekken is naar voren gekomen dat het woongenot in Oud-West onder druk staat en het winkelaanbod verschraalt, doordat horeca de detailhandel overneemt. In dit deel van de stad zijn veel cafés, restaurants, hotels en koffietenten geopend, met name in en om de Hallen.

De bewoners merken dat de drukte toeneemt. Toeristen en dagjesmensen hebben West ontdekt.

Bovendien woedt in de binnenstad al enige tijd een offensief om de uitwassen van het massatoerisme tegen te gaan. Zo heeft het ­gemeentebestuur een verbod uitgevaardigd op nieuwe toeristenwinkels in de binnenstad.

West vreest dat deze winkels nu naar de omliggende buurten zullen uitwijken, waardoor daar een monocultuur van kaaswinkels, wafelverkopers en toeristenzaken ontstaat.

Daarom gaat de bestuurscommissie ook over op een verbod op nieuwe winkels die zich richten op toeristen en dagjesmensen. De drukke winkelstraten zijn uitgezonderd, omdat daar veel publiek doorheen gaat.

Dat toeristen het stadsdeel hebben ontdekt, blijkt ook uit de entree van de bierfiets. Met name in het weekeinde fietsen groepen toeristen door de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt en over de Westerdoksdijk.

Klachten nemen toe
Dit heeft te maken met het verbod op bierfietsen in de binnenstad, dat in november is ingegaan. Sindsdien wijken deze toeristische voertuigen uit naar de gebieden rondom het centrum.

Dit leidt tot klachten, blijkt uit cijfers van de gemeente. Sinds november zijn 128 klachten binnengekomen over de bierfiets, waarvan 86 uit West. "En dan moet het seizoen nog beginnen," zegt een woordvoerder van West.

De overige klachten komen vooral uit het oostelijk deel van het centrum, ook al zo'n vluchthaven voor de bierfiets.

De bestuurscommissie in West heeft al eens tevergeefs gepleit bij het gemeentebestuur voor een uitbreiding van een verbod op de bierfiets. Om zo'n maatregel te treffen is een uitgebreid dossier nodig. Met deze klachten in de hand gaat West een nieuwe poging wagen de bierfiets te weren, bevestigt de woordvoerder.

Deze bierfiets werd gespot in de Diemenstraat:

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden