Ook VVD roert zich in rel Hallen

De oude tramremise aan het Bellamyplein. Foto Karina van Tol Beeld
De oude tramremise aan het Bellamyplein. Foto Karina van Tol

AMSTERDAM - VVD-raadsleden in West voelen zich monddood gemaakt voor wat betreft het Hallendossier. Te veel informatie is geheim, vinden ze. En PvdA'er Bouwe Olij zou selectief uit deze geheime informatie putten.

Raadsleden mogen niet zeggen waarom het stadsdeelbestuur het besluit over de ontwikkeling va de tramremise heeft uitgesteld. Ook mogen ze niets zeggen over nieuwe kabinetsstukken, die vorige week als zodanig geclassificeerd zijn.

De VVD'ers vinden dat ze op deze manier hun werk niet goed kunnen uitvoeren. ''Wij kunnen Amsterdammers niet informeren over de stand van zaken,'' zegt woordvoerder Joris Blaauw. De VVD in West heeft enkele weken geleden de raad gevraagd opnieuw te kijken naar de status van geheime informatie en vergaderingen over de vroegere tramremise in de Kinkerbuurt.

Eerder deze week werd D66-raadslid Joris van Vuure het woordvoerderschap over de Hallen ontnomen nadat hij zijn mond voorbij zou hebben gepraat. Hij bracht in de openbaarheid dat een nieuwe aanbestedingsprocedure voor De Hallen wordt overwogen. Dit is vertrouwelijke informatie.

Volgens Blaauw is in navolging van Van Vuure ook voormalig portefeuillehouder Bouwe Olij van het toenmalige Oud-West (PvdA) zijn boekje te buiten gegaan. Olij zei eergisteren in deze krant dat de raad van Oud-West destijds zelf met het verzoek kwam projectontwikkelaar Lingotto in te schakelen. Daarmee ontkent Olij de beschuldiging van vriendjespolitiek. De uitspraak zint de VVD niet. ''Maar we kunnen er inhoudelijk niet op reageren omdat de vergadering een vertrouwelijk karakter had. Olij had deze sessie zelf als vertrouwelijk gekwalificeerd.''

Blaauw heeft daarom stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA), gevraagd partijgenoot Olij op dezelfde wijze aan te pakken als eerder Van Vuure. Kuitenbrouwer heeft laten weten de uitspraak te zullen onderzoeken. ''Mocht blijken dat de informatie inderdaad een vertrouwelijk karakter had, dan zal het stadsdeel kijken naar eventueel te ondernemen stappen. Ook voormalige bestuurders hebben een geheimhoudingsplicht.''

Olij zegt in een reactie zich niet gerealiseerd te hebben dat die uitspraak gedaan was in een besloten vergadering.

''Maar gelukkig gaat het hier niet over een wereldschokkende opmerking die de positie van het stadsdeel financieel kan schaden,'' aldus de ex-bestuurder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden