Opinie

‘Ook voorstanders van medicijnen en inentingen verspreiden desinformatie’

Cees Schumacher betoogt in deze lezersbrief dat desinformatie voortkomt uit berichten van voorstanders. “Een waarschuwing aan de doelgroep lijkt me effectiever.”

vaccinatie, gettyBeeld Getty Images/EyeEm

De afgelopen maanden wordt er veel gediscussieerd over het nut en gevaar van medicijnen en inentingen, bijvoorbeeld tegen mazelen. De discussie tussen voor- en tegenstanders wordt (volgens de voorstanders) gehinderd door desinformatie. Deze desinformatie komt echter ook voort uit berichten van de voorstanders. Twee voorbeelden.

Het programma Radar ging maandag verder in Antoinette Hertsenbergs kruisvaart tegen cholesterolremmers. De bijwerkingen zouden niet opwegen tegen de voordelen; ­bovendien werd de werking van het (preventief) medicijn sterk in twijfel getrokken. Jaren geleden, na een eerdere uitzending, moest Radar berichten dat zij dat weliswaar vonden en konden onderbouwen, maar dat je als je ermee wilde stoppen, eerst contact moest opnemen met je arts.

Nu kwam dezelfde nutteloze mededeling. De medicijnen worden ­immers voorgeschreven door diezelfde artsen, die overigens door Radar als pionnen van de farmaceutische ­industrie werden weggezet. Overigens kwam het programma met rapporten uit 2018 aan, dus haast had het kennelijk ook weer niet.

Ik slik die tabletten al jaren, kreeg bij het eerste merk spierpijn, maar dankzij een gedwongen overstap kreeg ik een ander merk en had nooit meer last van spierpijn.

Het tweede voorbeeld is de mededeling van het RIVM van woensdag. Voor het nuttigen van filet americain moet je het twee dagen in een vriezer bewaren bij -12 C. Het rauwe vlees zou parasieten kunnen bevatten waarvan met name kankerpatiënten (om welke kanker het gaat, bleef ongenoemd) en zwangere vrouwen ziek kunnen worden, bij die laatste groep zou het tot miskramen kunnen leiden.

Zonder het eventuele leed te bagatelliseren is het voorschrift tot invriezen natuurlijk volkomen idioot. Je koopt filet americain alleen om het snel te nuttigen. Bovendien levert rauw vlees altijd een verhoogde kans op stofwisselingsproblemen op en dan zeker bij patiënten en zwangere vrouwen. Er zouden 750 gevallen zijn geconstateerd! Mijn vraag is dan, hoeveel kankerpatiënten en zwangere vrouwen kent Nederland op één dag en hoeveel mensen in totaal eten per dag een portie filet americain. Het risico lijkt mij verwaarloosbaar. Een waarschuwing aan de doelgroep lijkt me effectiever.

Cees Schumacher, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden