Lezersbrieven

'Ook voor Groenlinks was 15 maart een gitzwarte dag'

'Een cordon sanitaire rondom de PVV - maar voor Groenlinks zal 15 maart uiteindelijk ook een gitzwarte dag blijken te zijn.' Lezers over de verkiezingsuitslag.

Populair was het stembureau op de 20ste verdieping van de A'DAM Toren, het hoogste stembureau van NederlandBeeld anp

Gitzwarte dag

Veel blijdschap na de verkiezingen. De PVV is niet de grootste partij en GroenLinks heeft tien zetels gewonnen. De chardonnay zal rijkelijk vloeien in de grachtengordel.

Maar Nederland heeft weer een flinke ruk naar rechts gemaakt. Onder aanvoering van Rutte en Pechtold zal de afbraak worden voortgezet. De inkomensverschillen zullen groeien, de zorg zal verder worden afgebroken, we zullen veel later AOW krijgen, de huren zullen flink stijgen, de belastingen voor hoge inkomens sterk dalen, het eigen risico in de zorg zal weer stijgen, ­Nederland zal worden geasfalteerd. Mijn innige deelneming gaat ook uit naar de mensen in Groningen.

Lieve mensen van GroenLinks: komt bij zinnen. Helaas zal 15 maart 2017 ook voor jullie ­uiteindelijk een gitzwarte dag zijn.

Philip Grisel, Amsterdam

Heilstaat Turkije

'Denk, dat met drie zetels in de Tweede Kamer komt, weet vooral jonge kiezers van Turkse en Marokkaanse komaf achter zich te scharen, groepen die de PvdA - en nou komt ie! - 'door de harde integratiekoers van zich vervreemd heeft'. Einde quote in Het Parool van gisteren.

Turken en Marokkanen vervreemden van de partij die hen jarenlang behoed heeft voor de integratie-eis. En nu dat niet meer gebeurt, zoeken ze andere partijen die hen daarin tegemoetkomen. Er is geen harder ­bewijs voor de onwil om in de Nederlandse ­samenleving te integreren en er aan te participeren.

En ik heb er schoon genoeg van om het beschuldigende vingertje van discriminatie naar mij gepriemd te krijgen. Ik zeg: ga vooral je geluk in de heilstaat Turkije beproeven.

Erik Oterdoom, Amsterdam

Zachte integratiekoers

De PvdA heeft de kiezers van Turkse en ­Marokkaanse afkomst van zich vervreemd door de harde integratiekoers, volgens Het ­Parool. Wat was het resultaat van een zachte ­integratiekoers dan geweest? Dan had Wilders 80 zetels gehad, ben ik bang.

Jorgen Bakker

Churchill

De PvdA bevindt zich in goed gezelschap. Het land redden, de verkiezingen verliezen. Net als Churchill.

Marcel Horsthuis, Amsterdam

Gebalde vuist

Is het leven van de PvdA voltooid? Heeft die partij gedaan en bereikt wat ze kon doen en bereiken? Is het nut definitief verdampt? Net als het nut van de vakbonden? Kan de oorzaak onder meer zijn dat er geen ouderwetse arbeiders meer zijn, maar alleen werknemers die in staat zijn om hun kinderen te laten studeren? Kan de oorzaak ook zijn dat een gebalde vuist uit de tijd is?

David Vesters, Boskoop

Nieuwe kans

Met Rob Oudkerk ben ik het eens. De PvdA zou zich net als SDAP na de oorlog, moeten opheffen om de sociaaldemocratie een nieuwe kans te geven. Een sociaaldemocratische partij komt op voor de rechten van gewone mensen in Nederland.

In een sociaaldemocratie streeft de overheid naar krapte aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zodat vakbonden een goed loon en goede arbeidsvoorwaarden kunnen afdwingen. Geen open grenzen dus. Die horen bij de ideologische veren van werkgevers.

Robert Lopes Cardozo, Amsterdam

Belediging

Graag wil ik de gevestigde orde feliciteren met de gezamenlijke overwinning op de PVV. Vele jaren terug, toen het Vlaams Blok op het punt stond de grootste partij van België te worden, vormden de overige Belgische partijen tot afgrijzen van de Nederlandse politiek een cordon sanitaire.

Ze zeiden (terecht) dat het oneerlijk en ondemocratisch was, een belediging voor de vele aanhangers van de partij. En toen de PVV de grootste partij 'dreigde' te worden, deden ze precies hetzelfde. Laat die peperdure onderzoeken naar de oorzaak van de kloof tussen burger en politiek maar zitten, ik kan het je ook wel gratis vertellen.

J. Bonacic, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden