Plus

Ook voor buitenlandse student zijn er veel te weinig kamers

De stad trekt elk jaar meer internationale studenten. Goed nieuws, vinden de onderwijsinstellingen. Maar waar moeten ze allemaal wonen? 'Als je echt niets vindt, moet je terug.'

Lorianne van Gelder
Het nieuwe shortstayhotel Jansen voor buitenlandse studenten kost tussen de 750 en 1600 euro per maand. Beeld Carly Wollaert
Het nieuwe shortstayhotel Jansen voor buitenlandse studenten kost tussen de 750 en 1600 euro per maand.Beeld Carly Wollaert

Roxana Piffl (22) uit Costa Rica is toegelaten tot de master biomolecular sciences aan de VU. Een mooie kans, want een uitstekende studie. Ze hoorde halverwege juli dat ze in september mag beginnen en kon niet wachten. Maar de pret was al snel voorbij, want vind maar eens een huis in Amsterdam. "Ik zag woningen voor 3000 euro langskomen," vertelt ze.

Piffl betaalde 400 euro om via de universiteit een kamer te vinden, en toen begon de stress. "Het enige wat ik van iedereen hoorde was dat het super moeilijk was om in Amsterdam een kamer te krijgen."

Dat klopt, zou elke Amsterdammer Piffl hebben verteld. Ook studenten uit Limburg, Utrecht, Groningen en Amsterdam vinden met moeite een kamer. Maar waar je als Amsterdammer nog even thuis kunt wonen, en je als Limburger op zijn minst de taal spreekt in de kamerzoektocht, is het voor internationale studenten ingewikkeld om op de oververhitte studentenkamermarkt een weg te vinden.

Bovendien hebben de Amsterdamse onderwijsinstellingen, van de UvA en de VU tot de HvA en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), bij elkaar een recordaantal aanmeldingen van internationale studenten dit jaar. De UvA telt zelfs meer dan 5000 aanmeldingen - al zijn die nog niet definitief (er vallen altijd nog geïnteresseerden af). De VU heeft bijna 4000 internationale aanmeldingen. De HvA krijgt 750 uitwisselingsstudenten per jaar en helpt wie erom vraagt aan een kamer. Bij de AHK komt een kwart van de studenten van buiten Nederland (meer dan 800).

Op een wachtlijst
Universiteiten en hogescholen proberen de studenten van buitenlandse komaf tegemoet te komen in hun kamerzoektocht door een bepaald aantal kamers te reserveren bij studentenhuisvesters, maar dat zijn er zelden genoeg. De UvA heeft bijvoorbeeld 2625 woningen voor internationale studenten, die ze in samenwerking met woningcorporatie De Key en studentenhuisvester Duwo regelt. Toch staan nog minimaal 500 studenten op een wachtlijst.

Het lukt de VU dit jaar wel alle internationale studenten die zich bij het internationale kantoor meldden onder te brengen, al zullen sommigen een tijdje in een vakantiehuisje moeten bivakkeren. Daarbij gaat het om de studenten die op tijd zijn met het zoeken van een kamer en de officiële wegen inschakelen.

Begin je te laat, dan ben je aangewezen op Facebook of particuliere kamersites. Op Facebook zijn tientallen 'Rooms for rent in Amsterdam'; pagina's waar soms peperdure kamers te huur zijn, maar ook betaalbare 'beautiful apartments in Amsterdam City Center', waarbij blijkt dat de foto's van een Airbnb-adres in Tetouan zijn gehaald.

Malafide huisjesmelkers
"Internationale studenten worden makkelijk opgelicht en komen in handen van malafide huisjesmelkers," zegt Pieter ten Broeke van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Dat was aanleiding voor de LSVb om deze zomer in samenwerking met het Erasmus Student Network (ESN) een 'Housing Hotline' te beginnen. Daarop kregen ze inmiddels al tientallen telefoontjes en mailtjes binnen van wanhopige studenten. "Het is een groot probleem, want ze moeten meteen onderdak hebben. Vorig jaar sliepen studenten in hotels, het park, een bibliotheek of auto. Sommigen moesten uiteindelijk terug naar huis," aldus Ten Broeke.

En dat kan niet de bedoeling zijn. Universiteiten en hogescholen halen eer uit de internationale aanwas. Ook het feit dat studenten die niet uit Europa komen soms vijf keer zo veel collegegeld betalen, is een aantrekkelijke reden om in te zetten op internationalisering.

SP-raadslid Erik Flentge stelde onlangs vragen aan wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim over de kwestie. Hij vraagt zich af waarom universiteiten zo op internationalisering inzetten, als de stad toch al een nijpend studentenwoningentekort heeft. "Je kunt de gemeente niet vragen om meer woningen terwijl je de sluizen voor internationale studenten openzet, ten koste van andere studenten."

Bouw nieuwe woningen
In totaal zijn er in de hele stad 12.000 studentenwoningen te weinig. Dat was aanleiding voor de bestuurders van de alle hoger onderwijsinstellingen, Duwo en De Key om het gemeentebestuur in mei op te roepen steviger in te zetten op de bouw van studenten­woningen, minimaal tweeduizend per jaar.

Piffl had zich al ingeschreven voor een maandje Hotel Jansen, een nieuw shortstayhotel voor studenten en stagiairs uit het buitenland, voor een stevige 1600 euro per maand. Maar dat kan ze niet lang opbrengen. Ze zag haar studiebudget opgaan aan hoge woonkosten, maar onlangs kreeg ze goed nieuws. Vanaf 3 oktober, een maand na het begin van haar studie, kan ze in een splinternieuwe studentenstudio aan de Laan van Spartaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden