Ook Van Toorenburg kandidaat-lijsttrekker CDA

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij bij de verkiezingen in september.

Madeleine van Toorenburg. Beeld ANP
Madeleine van Toorenburg.Beeld ANP

Dat heeft ze vandaag aan persbureau ANP laten weten. Op Twitter licht ze haar kandidatuur toe: 'Onze leden moeten iets te kiezen hebben. Het palet is bij deze aangevuld!'

Van Toorenburg is voor zover nu bekend de vijfde kandidaat. Eerder stelden fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, Voorzitter van het college van bestuur van de Fontys-hogescholen Marcel Wintels en Harry Wesselink, CDA-lid uit Nijmegen, zich kandidaat.

Van Toorenburg (43) - actief twitteraar - is woordvoerder in de Kamer op het gebied van Veiligheid en Justitie. Ze zit al ruim 5 jaar in de Kamer. Daarvoor zat ze in de advocatuur en was ze directeur van een jeugdinrichting in Vught.

Op de site van de Tweede Kamer geeft Van Toorenburg toe dat het Kamerlidmaatschap 'geen lang gekoesterde ambitie' voor haar was. 'Mijn omgeving was ook stomverbaasd dat ik mij op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer liet plaatsen. Ik heb mij als directeur van een jeugdinrichting in de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met de uitvoering van beleid en met de praktijk. Ik merkte wel dat de interesse van de politiek in dit beleidsveld groeide. Eigenlijk is mijn beslissing om de politiek in te gaan een reactie daarop.'

De CDA-politica besloot zich ook kandidaat te stellen, omdat de leden genoeg te kiezen moeten hebben. Ze wil niet meedoen aan de links-rechtsdiscussie in de partij. 'Amicaal door het midden. Dat past meer bij mij. Dat kan ook radicaal zijn', stelt ze. Bij het uitstippelen van de nieuwe koers bij de christendemocraten zei voorzitter Aart Jan de Geus van het zogeheten Strategisch Beraad dat het CDA voor het 'radicale midden' moet gaan.

Van Toorenburg is trots op het crisisakkoord dat door haar partijgenoot en minister van Financiën Jan Kees de Jager is gesloten met de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Zij ziet 'niet veel toekomst' in nieuwe samenwerking met de PVV. 'Ik heb goede ervaringen in de samenwerking met Kamerleden van de PVV, maar hun voorman vliegt af en toe uit de bocht.' Ze doelt bijvoorbeeld op uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over de koningin en op het klachtenmeldpunt over Polen. Dat soort zaken noemt ze schadelijk voor ons land.

De komende weken zal moeten blijken of Van Toorenburg een kans maakt tegen partijprominenten als Van Haersma Buma en Spies. Aanstaande maandag gaan de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA voor het eerst met elkaar in de debat. Daarna volgen nog 5 debatten.

De nieuwe lijsttrekker wordt in principe over twee rondes verkozen, naar Frans presidentsverkiezingenmodel. Mocht een kandidaat in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen krijgen, dan wordt hij of zij automatisch de lijsttrekker van het CDA bij de verkiezingen op 12 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden