Opinie

‘Ook student met financiële zorgen verdient steun in deze crisis’

Studenten worden op de korte en lange termijn extra hard getroffen door de coronacrisis, schrijft Chevy van Dorresteijn van de Jonge Democraten. Hij pleit voor een financieel steunpakket.

Veel studenten raken in financiële nood nu zij door de lockdown hun bijbanen zijn kwijt­geraakt.   Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Veel studenten raken in financiële nood nu zij door de lockdown hun bijbanen zijn kwijt­geraakt.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De toekomst van studenten bestaat uit veel onzekerheden: flexcontracten, een overspannen huizenmarkt, studiestress, pensioentekorten en dan zijn de klimaatproblemen nog niet eens genoemd. En nu de coronacrisis, die studenten extra hard treft vanwege hun kwetsbare arbeidsmarktpositie. Veel studenten zijn inmiddels hun (bij)baan kwijtgeraakt en komen daardoor niet in aanmerking voor de steun uit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Studenten hebben te maken met acute ­geldproblemen, omdat ze gemiddeld ­maandelijks 530 euro mislopen terwijl de huur wel betaald moet worden. Petities voor een tijdelijke verlaging van de huur worden door studenten in de appgroepen gedeeld, maar zo heeft bijvoorbeeld studentenhuis­vester Duwo al ­aangegeven dat compensatie niet mogelijk is. Als Amsterdamse politieke jongeren­organisatie merkt de Jonge Democraten dat studenten in deze stad extra worden geraakt, doordat hier veruit de hoogste huren van Nederland worden gerekend.

Als liberalen geloven wij in de eigen verantwoordelijkheid van iedere volwassene – dus ook van studenten – om te zorgen voor een ­buffer voor financieel zwaar weer. Maar dit zijn unieke tijden en we kunnen studenten niet verantwoordelijk houden voor de gevolgen van deze pandemie. De reactie van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) dat studenten ‘maar meer moeten lenen’ is daarom te gemakkelijk. Om deze crisis te overleven zouden studenten zich niet nog dieper in de schulden moeten hoeven steken.

Een baan vinden

Zeker aangezien jongeren het hardst geraakt worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren jongeren na de vorige ­economische crisis het sterkst vertegen­woordigd onder werklozen en ook nu is 1 op 3 werk­nemers die gebruikmaken van het noodpakket onder de 25 jaar (tegenover 1 op de 5 in de hele populatie). Door de verwachte recessie zullen studenten na hun studie meer moeite hebben een baan te vinden om die nog grotere studie­lening terug te kunnen ­betalen.

Het leenstelsel is in de basis nog steeds goed. Door het afschaffen van de basisbeurs is er onder andere extra geld vrijgekomen voor studenten uit kansarme groepen. Wie uit een rijk gezin komt heeft nu eenmaal minder steun nodig dan wie in een arm gezin is opgegroeid. Deze verdeling van het onderwijsbudget is ­eerlijker, doordat het geld terechtkomt bij de studenten die het écht nodig hebben. Laten we nou net te maken hebben met een exponentiële groei van het aantal studenten voor wie dit geldt.

Aanvullende beurs

Het is een goede eerste stap dat het kabinet nadenkt over compensatie bij studievertraging, maar slechts een beperkt aantal studenten is hiermee werkelijk geholpen. Bovendien komt deze steun waarschijnlijk te laat voor studenten die in directe geldnood verkeren.

Het is daarom tijd voor aanvullend maatwerk. Te denken valt aan een (tijdelijke) verruiming van de criteria waaraan studenten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een aanvullende beurs – die in principe na afronding van de studie wordt omgezet in een gift. De aanvraag moet dan wel veel sneller verlopen dan normaal, want er is haast geboden.

Ook de gemeente moet meer doen. Bij­voorbeeld door te zorgen dat studenten met geldproblemen sneller in aanmerking komen voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing of waterschapsbelasting. Of denk aan een regeling voor studenten die naar hun ouderlijk huis zijn teruggekeerd en dus minder beroep doen op de gemeentelijke ­voorzieningen.

Het kabinet moet nu nadenken over hoe ze studenten met financiële zorgen kunnen ondersteunen. Omdat dit zo snel mogelijk moet gebeuren zal het kabinet studenten erop moeten vertrouwen dat er geen misbruik van de regeling gemaakt wordt, net als bij het noodpakket. Noem het ‘intelligente studiefinanciering’ en de minister zal haar collega’s in no-time overtuigen.

Chevy van Dorresteijn, lid van de Jonge Democraten en masterstudent onderwijswetenschappen aan de Universiteit van ­Amsterdam. Beeld
Chevy van Dorresteijn, lid van de Jonge Democraten en masterstudent onderwijswetenschappen aan de Universiteit van ­Amsterdam.
 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden