Update

Ook Stedelijk vertraagd

AMSTERDAM - Op 24 december volgend jaar zal het nieuwe Stedelijk Museum worden opgeleverd, enkele maanden later dan voorzien. In maart of april 2010 wordt het heropend. Gijs van Tuyl zal dat niet als directeur meemaken.

Gisteren werd het diepste punt van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum bereikt - een gapend gat van 12 tot 15 meter - en dat werd gevierd.

Die twee dingen zijn niet met elkaar in tegenspraak, want vanaf volgende week wordt er alleen nog maar opgebouwd, zei Herman van Vliet van het gemeentelijke Project Management Bureau tegen de verzamelde menigte. Tegenvallers verwacht hij niet meer.

Van Vliet memoreerde nog een paar cijfers, zoals die van de bouwkosten van 75 miljoen euro. ''Veel geld, maar dat is ongeveer één lekkage aan de Vijzelgracht.'' Tot zo ver het goede nieuws, want het Stedelijk heeft ook een bestuurlijk dieptepunt bereikt. Directeur Gijs van Tuyl, wethouder Carolien Gehrels van Cultuur en Yoeri Albrecht, lid van de Raad van Toezicht van het museum, grepen de gelegenheid van het bereiken van het dieptepunt aan Rijkman Groenink met lof te overladen. Groenink neemt per 1 januari afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Na zijn vertrek als bestuursvoorzitter van ABN Amro was zijn positie bij het Stedelijk niet meer te handhaven. Geen sponsor was nog bereid Groenink te ontvangen, terwijl het museum naar eigen zeggen nog 7 miljoen euro tekort komt voor de inrichting van het gebouw. Toch werd gisteren uitgebreid stilgestaan bij Groeninks afscheid.

Albrecht vergeleek de als een knaapje glunderende Rijkman Groenink zelfs met een van de stichters van het Stedelijk Museum, Pieter van Eeghen (1844-1907). Groenink had voor het Stedelijk immers 20 miljoen euro aan sponsorgeld opgehaald.

Een fantastisch resultaat, inderdaad, maar Albrecht vergat te vermelden dat Van Eeghen een deel van zijn privévermogen aan de oprichting van het Stedelijk had besteed.

Voor zo ver bekend heeft Groenink dat niet gedaan, terwijl hij toch een bonus van meer dan 20 miljoen euro opstreek bij de overname van Fortis van ABNAmro.

Wel heeft Groenink - heel solistisch, volgens een medewerker van het museum - een zakelijk directeur bij het Stedelijk benoemd, die na een half jaar weer kon vertrekken.

Een opvolger voor Groenink als voorzitter van de Raad van Toezicht is er nog niet. ''Eind januari hopen we die benoeming bekend te kunnen maken, maar die datum kan meevallen en tegenvallen,'' zegt Marry de Gaay Fortman, lid van de Raad van Toezicht.

En Gijs van Tuyl, maakt die de heropening van het Stedelijk nog mee als directeur? ''Mijn contract loopt af op 1 januari 2010. Dan ben ik 68.'' (JHIM LAMOREE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden