PlusColumn

Ook sommige fans van Ajax zijn de kluts kwijt

Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Vraag een boze, gefrustreerde Ajaxsupporter (de gekozen ­adjectieven zijn onderhand pleonasmen) wat er precies mankeert aan de huidige Ajaxselectie en uit de kritieklawine zullen twee hoofdbeweringen sublimeren.

Bewering één: Ajax mist ­spelers uit wat in jargon de 'buitencategorie' heet. Spelers die met een briljante ingeving een wedstrijd kunnen beslissen. Mogen best ­lastige types zijn, want die koesteren we in Amsterdam. Piet Keizer! Tscheu La Ling!

Bewering twee: Ajax mist een 'type-Wouters'. De ploeg is te jong en te lief en ze labbekakken te vaak. Ajax heeft waterdragers nodig: teamspelers die 'klootzak' durven zijn en nooit verzaken.

En dan nu het curieuze: de selectie die dezer weken richting zomerstop strompelt, telt twee overduidelijke publiekspispalen - en laten dat nou net de meest evidente representant van de 'buitencategorie' én het duidelijkste voorbeeld van voornoemd klootzaktype zijn.

Hakim Ziyech zien we zondag vrijwel zeker voor het laatst als Ajacied in de Arena.

De lui die daar blij om zijn, ­zullen hem vast nog op een afscheidsfluitconcertje trak­teren. De kans is óók vrij groot dat hij nog maar eens een assist (of twee) aan zijn totaal toevoegt, of een mooi doelpunt.

Joël Veltman zien we vermoedelijk nog wél in Ajaxshirt terug, maar niet binnenkort, want hij ligt er misschien wel tot 2019 uit met een afschuwelijke knieblessure. Hij kan de komende tijd zijn babydochtertje niet eens de trap op dragen. Op Twitter en Instagram barstten bepaalde Ajaxlevensvormen in gejuich uit: "Toppie, is toch geen toegevoegde waarde!"

We bedoelen maar: niet alleen directie en hoofdtrainer zijn de kluts een beetje kwijt. Ook onder de fans zijn er nogal wat die niet zo goed meer ­weten wat Ajax precies is, of - droeviger nog - dat sowieso nooit echt hebben gesnapt.

Heel droevig allemaal. Dat we nog goed genoeg zijn om 'helemaal niets in Amsterdam' tegen te zingen, is eigenlijk de enige troost.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden