Ook 's zomers gemeentelijke opvang ongedocumenteerden

Ongedocumenteerde vreemdelingen die in maart in de winteropvang verbleven, kunnen tot 1 september verblijven in de nachtopvang in de voormalige gevangenis in de Havenstraat in Zuid.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Dat laat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen per brief weten.

Zo'n vijftig ongedocumenteerden maakten gebruik van de winteropvang en kunnen sinds 3 april overnachten in de nachtopvang in de Havenstraat. Onder hen zijn ook vijf uitgeprocedeerden met een inreisverbod wegens criminele activiteiten.

De opvang is bedoeld voor vreemdelingen die nergens anders opvang krijgen. De personen die hiervan gebruik maken hebben geen vluchtelingenstatus en verblijven vrijwillig in Amsterdam. De nachtopvang is tijdelijk, en blijft open tot de vorming van een nieuw gemeentebestuur is afgerond.

Visumvrij of veilig land
Van de 50 ongedocumenteerden die gebruik maakten van de winteropvang, is bijna de helft afkomstig uit een visumvrij of veilig land. Acht van hen komen uit Marokko, drie uit Algerije, drie uit Tunesië, twee uit India, twee uit Ghana, en een uit Israël, de Verenigde Staten, Venezuela, Brazilië en Georgië.

Om een aanzuigende werking te voorkomen, worden nieuwe ongedocumenteerden niet toegelaten tot de nachtopvang.

De leden van de We Are Here-groep, die momenteel verblijven in 22 gekraakte panden in Oost, mogen zich na de ontruiming van de panden aldaar wel melden voor de tijdelijke nachtopvang. Of deze groep zich daadwerkelijk zal melden is de vraag; de leden van de groep hebben tot op heden gemeentelijke opvang geweigerd.

British School
De British School in de Havenstraat, waar 's winters daklozen werden opgevangen, is bereid het pand tot 1 september te verhuren aan HVO Querido voor de nachtopvang. Daarna wordt het gebouw verbouwd tot school.

Het toekomstige schoolgebouw heeft plek voor 150 bedden. Voor vijftig personen verwacht de gemeente maandelijks 75.000 euro kwijt te zijn.

Mocht een groot deel van de We Are Here-groep gebruik maken van de nachtopvang, lopen de kosten hoger op. De opvang 150 mensen, de maximale bezetting, gaat de gemeente naar verwachting 225.000 euro per maand kosten. Voor vijf maanden opvang kunnen de kosten zo oplopen tot meer dan één miljoen euro.

Lees ook: Driekwart van de Nederlanders voor opvang vluchtelingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden