Ook PVV-Statenlid Gelderland stapt op

Statenlid Daniël ter Haar van de PVV in Gelderland verlaat zijn partij. 'De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal. Een specifiek voorbeeld hierbij zijn de uitspraken van partijleider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. 'Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg', stelt hij vanmiddag in een verklaring.

null Beeld ANP/ Gelderland.nl
Beeld ANP/ Gelderland.nl

Ter Haar zat sinds 2011 in Provinciale Staten van Gelderland. Hij stelt zijn zetel ter beschikking en gaat dus niet als eenmansfractie verder.

Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt het besluit van Ter Haar te betreuren. 'Hij was een zeer gewaardeerde collega. Maar ik respecteer zijn keuze', zei ze in een eerste reactie. De Gelderse PVV staat nog steeds achter Wilders en verdedigt zijn uitspraken (Minder! minder! minder!). Faber zegt in een verklaring dat de 'kale uitspraak' in een 'bepaalde context' geplaatst dient te worden, namelijk de 'drietrapsraket' waarmee Wilders na de uitspraak mee kwam: 'minder immigratie, meer vrijwillige remigratie, het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij criminelen die de dubbele nationaliteit bezitten', schrijft Faber.

Statenlid Utrecht vertrekt ook
Eerder op de dag nam Utrechts Statenlid, Henk Scherer, ontslag als lid van de Provinciale Staten. Hij zegt 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid' tot zijn besluit te zijn gekomen. De politicus zit vanmiddag nog wel de Statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: 'Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.' Ook Scherer stelt zijn zetel in Provinciale Staten ter beschikking.

Henk Scherer zei vorige week al dat hij overwoog op te stappen: 'Wat hij heeft gezegd kan niet. Maar hij heeft de grootheid niet om hier zijn excuses voor aan te bieden', zei Scherer tegen RTV Utrecht. 'Je wordt toch gedwongen om een keuze te maken'. Inmiddels heeft hij dat dus gedaan.

Leegloop
Daarmee zet de leegloop binnen de PVV zich ook vandaag door. Vorige week keerden Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren de PVV de rug toe. De uitlatingen van Wilders ('Minder, minder, minder') waren de directe aanleiding om op te stappen.

Scherer verwacht dat de komende week nog twee of drie mensen uit de Tweede Kamerfractie van de PVV zullen stappen. 'We krijgen elke keer te maken met dit gesodemieter. Let maar op, dit gaat ons opbreken,' zei hij tegen de regionale omroep. Oud-PVV'er Louis Bontes riep de PVV-fractie op partijleider Wilders morgen uit de fractie te verwijderen.

Dit weekend maakte ook PVV-Europarlementariër en Limburgs Statenlid Laurence Stassen bekend niet langer met Wilders te worden geassocieerd. Lucas Hartong, die sinds juni 2010 namens de PVV in het Europees Parlement zit, volgt Stassen op als delegatieleider van de Europese PVV-fractie, maar zal niet herkiesbaar zijn bij de verkiezingen in mei. Hartong blijft PVV-lid, zo voegde de woordvoerder van de Europese delegatie eraan toe.

Europa
De Europese PVV-fractie bestaat verder uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen heeft al aangegeven te stoppen na de Europese verkiezingen in mei. Zijlstra zei desgevraagd 'door te willen gaan'.

Tot op heden is nog niet bekend wie de PVV-lijsttrekker en andere kandidaten zijn voor het Europees Parlement. Er is nog geen kieslijst.

null Beeld ANO
Beeld ANO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden