Ook PvdA wil aanpak 'Wajong'ers'

DEN HAAG - Ook de PvdA wil snoeien in het aantal Wajong'ers, jonge gehandicapten, door ze op straffe van verlies van hun uitkering te dwingen een baan te accepteren.

Ook de PvdA wil als stok achter de deur de mogelijkheid om te korten op de Wajong, de WAO-uitkering voor jonggehandicapten, als ze een 'passend aanbod om te werken' of andersoortige dagbesteding weigeren. Dat blijkt uit een plan dat de partij vandaag presenteert.

Eerder deze week liep de PvdA week nog te hoop tegen een uitgelekt voorstel van CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om Wajong'ers vanaf 2010 te dwingen werk te accepteren. Een verschil is wel dat ze in het plan van de PvdA niet collectief geprikkeld worden om te gaan werken met een terugval naar zeventig of zelfs vijftig procent van het minimumloon, wat fractieleider Mariëtte Hamer 'onbespreekbaar' noemde.

In het plan van de PvdA blijft hun uitkering ter hoogte van 75 procent. Ook bouwt de partij een garantie in voor Wajong'ers die na verloop van tijd toch weer uitvallen. Dat maakt het voor hen minder riskant om te gaan werken. Nu verliezen ze na vijf jaar hun Wajongrechten.

De Wajong groeit explosief. In 2007 kregen 167.000 mensen een uitkering via deze 'jeugd-WAO'. Daarvan werkt nu een kwart, vooral in sociale werkplaatsen. Als niet wordt ingegrepen zitten in 2050 zo'n 450.000 mensen in de Wajong en lopen de kosten op naar 5,3 miljard.

Met het vanmorgen in het Amsterdamse Vakbondsmuseum gepresenteerde plan wil de PvdA de meest kwetsbare mensen bij de arbeidsmarkt betrekken. Deskundigen schatten dat 44 tot 60 procent van de Wajong'ers aan de slag kan. Met financiële prikkels wil de PvdA gehandicapten stimuleren om meer te participeren, van dagbesteding of sociale werkplaats opklimmend - afhankelijk van hun mogelijkheden - via 'beschutte werkplekken' naar een reguliere baan.
Gemeenten moeten hun een passend 'participatieaanbod' doen. Voor werkgevers moet het aantrekkelijker worden om hen in dienst te nemen. Door loonkostensubsidies, begeleiding en aanpassingen wil de PvdA ervoor zorgen dat werkgevers geen extra tijd of geld kwijt zijn.

'Bij werkgevers én werknemers moet de knop om,' aldus Hamer. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden