Ook Pro Patria demonstreert niet in Den Haag

De nationalistische groep Pro Patria zal morgen niet demonstreren in Den Haag. De beweging liet vandaag weten 'alles op te schorten en een nieuwe aanvraag te doen', in verband met de demonstratiebeperkingen die de gemeente heeft opgelegd.

Redactie
Demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus. Beeld anp
Demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus.Beeld anp

Pro Patria wilde door de Schilderswijk lopen, maar dat mocht niet van de gemeente. De betogers mochten alleen stilstaan op een veldje in de buurt van station Den Haag Centraal. Dat ziet de groep niet zitten. 'Wij vinden lopen een prioriteit. Stil staan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk', liet de beweging weten.

De groep zou ook bij andere gemeenten in de regio hebben gepolst of ze daar kon demonstreren. 'Als voorbeeld, de gemeente Voorburg-Leidschendam besloot donderdagavond laat dat een staande manifestatie naast een op zaterdag lege kantorenwijk zou moeten plaatsvinden. Van de gemeente Rotterdam mochten we wel lopen, maar op de stoep langs de Maasboulevard.'

Pro Patria liep begin augustus door de Schilderswijk. Dat protest draaide uit op rellen. Jongeren uit de wijk gooiden stenen, waarna demonstranten de confrontatie zochten. Vanwege de ongeregeldheden verbood Den Haag eerst demonstraties in de Schilderswijk, en daarna in alle woonwijken.

Nog drie protesten gepland
De Muslim Defence League - Holland zag eerder af van zijn geplande demonstratie morgen. Er staan nu nog drie protesten gepland. De Nederlandse Volks-Unie (NVU) staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Anti-Fascistische Actie op het Plein 1813 ten noorden van het centrum. Beide groepen hebben vandaag laten weten hun demonstraties te laten doorgaan.

De groep Internet Against Vertical Video Syndrome, een ludiek protest van GeenStijl, mag aan de rand van het Malieveld protesteren tegen mensen die hun camera verticaal houden bij het filmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden