Ook politieke revolutie in Zuidoost

AMSTERDAM - Na de dramatische ontknoping in West, maandagavond, maakt ook Zuidoost zich op voor een bloedstollende verkiezing van de nieuwe stadsdeelvoorzitter. Want zo liggen de zaken in het stadsdeel waar de PvdA sinds mensenheugenis met overmacht bestuurt: wie morgen op de ledenvergadering van de PvdA als lijsttrekker uit de bus komt, heeft de komende vier jaar de macht in handen.

Dat laatste verklaart ook de kramp waarin het afdelingsbestuur de afgelopen weken alle zeilen bijzette om de indruk te wekken dat er slechts één kandidaat voor de baan is. De spanningen liepen zo hoog op dat Lodewijk Asscher de kandidaten en naar de Stopera liet komen voor een stevig gesprek. Uitkomst was dat iedereen zich koest houdt en het woord morgenavond aan de vijfhonderd leden is.

Zij hebben een interessante keuze te maken. Op de concept-kandidatenlijst staat Muriel Dalgliesh op de eerste plaats. De huidige fractievoorzitter zet, mocht zij gekozen worden, na Hannah Belliot en Elvira Sweet de traditie voort van een sterke Surinaamse vrouw als koningin-moeder van de Bijlmer. Dalgliesh staat ook, met de steun van het afdelingsbestuur, voor de voortzetting van het huidige beleid.

Dalgliesh heeft twee belangrijke opponenten: Jude Kehla-Wirnkar en Marcel la Rose. Zij staan een verandering van de politieke en bestuurlijke cultuur voor. Kehla toonde moed als dagelijks bestuurder door een einde te maken aan de vanzelfsprekende verstrekking van welzijnssubsidies langs etnische lijnen in het stadsdeel, een mechanisme waarmee de PvdA zich de afgelopen decennia verzekerd wist van de steun van maatschappelijke organisaties en hun achterban.

Kehla kreeg zijn zin, maar betaalde daar een hoge prijs voor, in de vorm van een harde botsing met zijn fractie en een eenzame positie binnen het dagelijks bestuur. Op de concept-kandidatenlijst kreeg hij een negende plek. Met hulp van zijn Afrikaanse achterban hoopt hij morgen toch een plek te krijgen met uitzicht op een bestuurderspost.

Nieuwkomer in de politiek La Rose heeft een lange staat van dienst als bestuurder van allerlei organisaties in Zuidoost. Hij presenteert zich nadrukkelijk als garantie voor verandering, onder meer door te hameren op de noodzaak van scholing en werk als belangrijkste wapen tegen de grote armoede in het stadsdeel. Op de concept-lijst is La Rose lijstduwer, maar hij wil, zeer tegen de zin van het bestuur, stadsdeelvoorzitter worden.

Dat kan lukken, als La Rose er in slaagt Kehla en diens Afrikaanse stemmen aan zijn zijde te krijgen. In ruil daarvoor kan Kehla zijn werk als bestuurder voorzetten. ''De berichten over mijn politieke dood zijn sterk overdreven,'' parafraseerde Kehla deze week de schrijver Mark Twain. Het wordt hoe dan ook een heerlijk avondje, morgen. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden