Ook oude busjes uit centrum geweerd

AMSTERDAM - Niet alleen auto's van vóór 1992, maar ook bestelbusjes mogen straks de stad niet meer in. Dit staat in een concept van het plan van het stadsbestuur voor het inperken van het autoverkeer.Bestelwagens die de lucht meer vervuilen dan is toegestaan volgens de Europese normen uit 1999, worden in principe vanaf medio volgend jaar geweerd uit het gebied binnen de ring A10. Het betreft voertuigen van acht jaar en ouder. De bestelbusjes zullen onder de 'milieuzone' gaan vallen die al vanaf oktober dit jaar voor vrachtwagens van kracht wordt en waarover afspraken zijn gemaakt met het bedrijfsleven.

Een woordvoerder van de RAI Vereniging, die auto-importeurs en -fabrikanten vertegenwoordigt, spreekt van een 'vergaande maatregel'. ''Alleen hele nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens kunnen straks Amsterdam in,'' zegt Harald Bresser. Hij stelt dat het voornemen om ook dieselauto's zonder roetfilter de toegang te ontzeggen, gloednieuwe voertuigen zou kunnen treffen.

In het conceptplan is wethouder van Verkeer Tjeerd Herrema beducht voor verzet vanuit de bevolking. Bij gebrekkige communicatie kunnen de maatregelen worden gezien als 'autootje pesten', waarschuwt hij.

Vandaag in de krant:

De vervuiler wordt de vijand

Volgende week presenteert het stadsbestuur een plan voor het inperken van het autoverkeer ten faveure van schonere lucht. Uitgangspunt: het probleem ligt bij de vervuiler. De voorstellen worden hieronder vast op een rij gezet.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden