'Ook orthodoxe moslims moeten ruimte krijgen'

Ahmed Marcouch is het eens met Vogelaar dat de Islam onderdeel moet worden van Nederlandse tradities. Foto ANP Beeld
Ahmed Marcouch is het eens met Vogelaar dat de Islam onderdeel moet worden van Nederlandse tradities. Foto ANP

UTRECHT - De Nederlandse politiek en samenleving moeten ook orthodoxe moslims de ruimte geven hun geloof uit te oefenen. Daarmee laten zij zien de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel te hebben. Dat zei voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zaterdag op een bijeenkomst van de PvdA in Utrecht.

,,Wat de godsdienstvrijheid een moderne samenleving waard is, toont zich altijd in de omgang met de orthodox gelovige'', aldus Marcouch. ,,Die doet vreemd. Die is lastig. Maar juist daar moet de vrijheid zich bewijzen. In principe moet de samenleving de orthodox gelovige zo goed mogelijk verdragen.''

De politicus stelde dat de Nederlandse ,,islampolitiek'' verder zou moeten bestaan uit het bestrijden van extremistisch geweld. Dat is volgens hem ,,een plaag''. Ook moeten politiek en samenleving ondubbelzinnig hun steun uitspreken voor de emancipatie van vrouwen en homo's.

Marcouch zei dat politici die bang zijn voor de islamisering van Nederland het bij het verkeerde eind hebben; ,,In de werkelijkheid speelt zich voor onze ogen het omgekeerde af. We zijn met zijn allen getuige van de vernederlandsing van de islam.'' Hij was het dan ook eens met ex-minister Ella Vogelaar (Integratie) toen ze zei dat de islam onderdeel wordt van de Nederlandse tradities. ,,Sterker nog: ze formuleerde het veel te voorzichtig. De islam is al een Nederlandse godsdienst.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden