Ook opvang voor kinderen van één ouder met vitaal beroep

Er bestaat verwarring over de maatregelen nu de scholen en kinderdagverblijven dicht zijn. Ook kinderen waarvan slechts één ouder een vitaal beroep heeft, hebben recht op opvang. 

Een medewerker van het Rode Kruis aan de telefoon. De organisatie is begonnen met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus.Beeld ANP

Veel scholen en kinderopvanglocaties denken dat ze alleen kinderen met twee ouders in vitale sectoren hoeven op te vangen. 

Gezinnen waar slechts één ouder bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werkt, moeten eerst alles proberen om zélf opvang te regelen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, kunnen ook deze ouders aankloppen bij de scholen en kinderdagverblijven voor opvang van hun kinderen. Dat stelt het ministerie van Onderwijs. “Beide ouders met een cruciaal beroep is geen harde eis. Er moet opvang zijn zodat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven,” zegt een woordvoerder.

Op tal van scholen en kinderopvanglocaties bestaat verwarring over de vraag of één of beide ouders zo’n vitaal beroep moeten hebben. Er zijn organisaties die in hun brief aan ouders aangeven dat ze alleen kinderen opvangen als beide ouders in een dergelijke sector werken. Maar die informatie klopt niet. “We gaan er vanuit dat scholen en kinderdagverblijven alles in het werk stellen om ook ouders te helpen waarvan er eentje in een vitale sector werkt,” zegt de woordvoerder. 

Remmen

De scholen en kinderdagverblijven blijven zeker drie weken dicht vanwege het coronavirus. Zo hoopt het kabinet een verdere verspreiding te remmen. Leraren worden geacht wél naar het werk te komen om de kinderen van ouders met vitale beroepen op te vangen én lesmateriaal te regelen waarmee de leerlingen thuis aan de slag kunnen. Maandagochtend was de leerapp Squla (voor basisschoolkinderen) al overbelast. 

Maandag en dinsdag bekijken de scholen en kinderdagverblijven hoeveel kinderen opvang nodig hebben. Vanaf woensdag kan het zijn dat de kinderen naar een andere locatie moeten, omdat slechts een handjevol komt opdagen. Overal zijn spoedvergaderingen om de nieuwe werkwijze snel handen en voeten te geven. 

Overigens moeten kinderen die ook maar een beetje verkouden zijn altijd thuisblijven. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden