Aldus

Ook op zonnige dagen ligt depressie op de loer

Niet alleen op donkere dagen ligt depressie op de loer. Psychiater Judith Godschalx (34) vertelt over het fenomeen zomerdepressie.

De getroffenen denken dat de warmte een rol speelt in hun depressie. Beeld Shutterstock

Is een zonnige dag een slechte dag voor mensen met zomerdepressie?

“Nee, zo werkt dat niet. Iemand is depressief als hij minstens twee weken het grootste deel van de tijd somber is of geen plezier meer heeft in dingen. Daarbij komen schuldgevoelens en veranderingen in het slaappatroon. Het zal niet om één warme dag gaan.”

Speelt warmte dan geen rol?

“De getroffenen denken van wel. Een winterdepressie gaat gepaard met veel slapen, meer eten en moe zijn. Bij een zomerdepressie neemt de eetlust af en wordt er minder geslapen. Dat slechter slapen, bijvoorbeeld niet kunnen doorslapen of vroeger wakker worden, kan komen door temperatuurstijging. De depressies hebben dus beide een seizoensgebonden component, maar zien er anders uit.”

Loopt het bij u storm ’s zomers?

“Ik behandel veel patiënten die kampen met een depressie, maar niet specifiek zomerdepressies.”

Kan ik mij wapenen tegen een zomerdepressie door zonlicht te mijden?

“Winterdepressie hangt sterk samen met licht, maar voor zomerdepressies is dit nog niet gebleken. Er zijn eens 119 personen gevolgd die op Antarctica gingen overwinteren. De verwachting was dat de duisternis depressies zou uitlokken – en dat was ook zo – maar gedurende de zomer maakte het licht geen verschil. Zomerdepressie heeft dus misschien meer te maken met de kwetsbaarheid voor depressie dan voor factoren als zonlicht.”

Maakt op vakantie gaan iets uit?

“Dat is volgens mij nog niet onderzocht. Het hebben van vrije dagen –of je nu wel of niet op vakantie gaat – blijkt in elk geval wel uit te maken. Dat geldt met name voor vrouwen met kinderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden