Plus

Ook op TransPride is de moeilijke realiteit van transgenders niet ver

TransPride is feest, maar bij de officiële opening van dit programma van Pride Amsterdam is de moeilijke realiteit van het transgenderbestaan nooit ver weg.

Lex Boon
Alle ogen zijn gericht op Kami Choudry, die in Pakistan voor transrechten vecht Beeld Jean-Pierre Jans
Alle ogen zijn gericht op Kami Choudry, die in Pakistan voor transrechten vechtBeeld Jean-Pierre Jans

'Dag lieve mensen," zegt Dolly Bellefleur op de trap van het Generator Hostel in het Oosterpark. "Eigenlijk was Mies Bouwman haar tijd ver vooruit hè?"

Er wordt gelachen bij de opening van TransPride, het programma rond de Pride Amsterdam voor en over transgenders. Er is ook een wethouder die een lintje doorknipt, een grote transgendervlag die wordt uitgehangen (twee lichtblauwe strepen, twee lichtroze en een witte streep) en er wordt gedanst op de muziek van een drumband. De bubbels komen in roze glaasjes, het eerste nummer van de glossy Trans wordt gepresenteerd en zangeres Agnes Geneva zingt de sterren van de hemel.

Uitstekend feest. Tot Yvo Manual Vas Dias, de oprichter en voorzitter van TransAmsterdam, tussen neus en lippen door even laat vallen dat 'transgenders wereldwijd worden vermoord en verkracht'. En vlak daarna vertelt de Pakistaanse actrice, danseres en activist Kami Choudry hoe hard het leven kan zijn voor een transgender in een islamitisch land dat gebukt gaat onder geweld en extremisme en waar op sommige plekken de sharia de norm is.

Niet weglopen
"We zijn positief, maar moeten ook niet weglopen voor de realiteit," zegt Vas Dias later. "We willen beide continu benoemen, want onder de feestelijkheid zit heel veel ellende."

Elke keer als de wereld een stap vooruit doet, volgt er vaak snel een stapje terug. Neem alleen afgelopen week. Het pleidooi van de gemeente en het besluit van de NS om mensen genderneutraal aan te spreken werd bijvoorbeeld gevolgd door felle reacties.

En ook: de trotse PrideWalk door de stad op zaterdag kreeg een schaduwrandje door de waarschuwing aan transgenders een dag later dat het niet veilig is om 's avonds en 's nachts door het Oosterpark te lopen. En dan zijn er nog de programma's die lopen om de arbeidsparticipatie onder transgenders te verhogen, terwijl een Amerikaanse president tweet dat hij transgenders het leger uit wil hebben. "Het is echt een rollercoaster soms," zegt Vas Dias. "En er blijft nog veel te doen."

Dat merkte wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit) vorige week ook weer, zegt ze na de opening van TransPride. Ze vindt het 'ontzettend heftig' en 'pijnlijk' hoe er werd gereageerd op het advies aan Amsterdamse ambtenaren om 'beste mensen' in plaats van 'dames en heren' te gebruiken. "Dat mensen het zo zien als een aanval op zichzelf, dat is echt niet nodig. En het pijnlijke is dat de manier waarop er wordt gereageerd, mensen weer kwetst."

Dubbele boodschap
Zo zitten er bij de hele Pride Amsterdam aan alles twee kanten, aldus Kukenheim. "We vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Tegelijkertijd realiseren we ons dat sommige mensen daar ook extra kwetsbaar van worden. Die dubbele boodschap zit in dit festival. En dat maakt het festival des te meer nodig."

Het is een van de redenen dat de uit Pakistan overgekomen Kami Choudry met een staande ovatie wordt onthaald. "Je bent onze held," zegt Dolly Bellefleur. Ondanks de lastige omstandigheden is het haar de afgelopen jaren gelukt dat er in Pakistan meer rechten en banen voor transgenders zijn gekomen. "De wereld kan veranderen," zegt Choudry na afloop. En daar kan iedereen volgens haar een rol inspelen. "Hou van jezelf. Verberg je niet. Verenig je en zorg dat niemand je kan stoppen. Laat je zien en mensen zullen van je gaan houden."

Meer TransPride

Stichting TransAmsterdam verzorgt tijdens Pride Amsterdam een dagelijks programma. Vanavond wordt gesproken over onbegrip, discriminatie en transfobia. Morgen is er een cultureel programma en woensdag is er om 14.00 uur de TransPride Walk van het Oosterpark naar het Javaplein. Zie voor het hele programma transamsterdam.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden