Plus

Ook op mbo en universiteiten klachten over werkdruk

De lerarenstakingen in het basisonderwijs dreigen over te slaan naar middelbare scholen, universiteiten en het mbo. Docenten proberen hun collega's te mobiliseren.

Leraren in het primair onderwijs staakten begin deze maand massaal.Beeld anp

Het is nu nog een petitie, maar wellicht staat wetenschapper Rens Bod binnenkort op het Malieveld. Samen met duizenden andere ontevreden collega's. Nadat twee weken geleden 60.000 docenten in het basisonderwijs hebben gestaakt onder de naam #POinactie, startte de hoog­leraar digital humanities van de UvA de hashtag #WOinactie tegen de hoge werkdruk op de universiteiten.

"De salarissen zijn prima, we zijn echt niet zielig, maar we doen met het gebrek aan middelen dat er nu is in het wetenschappelijk onderwijs studenten tekort. De afgelopen jaren is het bedrag dat per student beschikbaar is met een kwart gedaald."

"Docenten biechten aan mij op dat ze ook met een 16-urige werkdag niet toekomen aan het serieus nakijken van eindwerkstukken. Dat is gevaarlijk voor de kwaliteit van het onderwijs."

In de petitie, die sinds begin deze week online staat en inmiddels bijna 1400 keer is getekend, schrijft Bod dat het huidige regeerakkoord alleen maar leidt tot een nog hogere werkdruk. De ondertekenaars verzoeken het geld dat is vrijgekomen door het afschaffen van de basisbeurs te investeren in 4000 nieuwe docenten.

Lerarentekort
De universiteitsmedewerkers zijn niet de enigen die meer geld willen. Onder #VOinactie en #MBOinactie zijn ook enkele docenten uit het voortgezet en beroepsonderwijs met online acties gekomen.

Zo richtte Kim van Strien, lerares Frans, de facebookpagina 'VO in actie' op na het lezen van de onderwijsparagraaf in het regeerakkoord.

"Het woord lerarentekort kwam daar niet eens in voor. Alsof het niet bestaat. Terwijl dat tekort alleen maar groter wordt, de werkdruk ontzettend hoog is en veel docenten uitvallen en het onderwijs de rug toekeren."

Op de pagina 'MBO in actie' wordt docenten gevraagd een enquête in te vullen met wat er in een nog te schrijven manifest moet komen te staan. Moet de norm van 1000 lesuren weer terug naar 850, zoals die een paar jaar geleden nog was?

Moet er worden afgesproken dat bij een fulltime aanstelling maximaal 20 lesuren horen? Of moeten scholen vooral zelf zorgen dat er van het beschikbare geld meer naar het primaire proces gaat: onderwijs aan studenten?

Afwachten
Het zijn acties opgezet door individuele docenten. Bod trekt op met de vakbonden FNV en VAWO, maar bij de acties in het voortgezet onderwijs en het mbo zijn de vakbonden niet betrokken.

De Algemene Onderwijsbond laat weten 'af te wachten wat het gaat worden'. De vakbond Leraren in actie zegt deze acties van individuele docenten voor 'honderd procent' te steunen en stelt dat het 'geweldig' is dat 'het hele onderwijs opstaat'.

Zo ver is het nog niet, want er zijn nog behoorlijk wat likes te verzamelen. De facebookgroep 'VO in actie' had vanochtend 356 leden, die van 'MBO in actie' nog slechts 127.

1400

De petitie tegen te hoge werkdruk op universiteiten is bijna 1400 keer getekend.

"Het is ook niet reëel om nu al te gaan roepen dat we gaan staken," zegt Van Strien van 'VO in actie'. "Eerst maar zo veel mogelijk leraren mobiliseren en wakker schudden."

Dat het kan heeft 'PO in actie' bewezen. Die begon een half jaar geleden ook op deze manier en kreeg onlangs 60.000 stakende leraren in het basisonderwijs bij elkaar.

De petitie die hoogleraar Bod heeft opgezet, is dan ook pas een eerste stap. Binnenkort debatteert de Kamer over onderwijs. Als er dan niets verandert, zit Bod te denken aan 'ludieke, publieksvriendelijke acties'.

Daarna zou een grote landelijke manifestatie of een staking een optie zijn. "Zo ver zijn we nog niet en ook lang niet iedereen is het daar mee eens, maar het zou een effectief middel kunnen zijn."

Een beetje massa
Niet dat de basisschooldocenten nu hebben gekregen wat ze willen. In het regeerakkoord is 270 miljoen euro vrijgemaakt voor een beter salaris en 450 miljoen euro voor het verlagen van de werkdruk.

"Dat is nog niet de 1,4 miljard die nodig is om het basisonderwijs te herstellen," zegt Jan van de Ven van 'PO in actie'. Daarom wil de actiegroep dat er in november weer een landelijke staking komt.

356

De facebookgroep ‘VO in actie’ had vanmorgen 356 leden.

En dan niet één dag, maar twee dagen. De actiebereidheid onder de vakbondsleden wordt nu gepeild, maar die lijkt groot te zijn: onder de schoolleiders zou 85 procent een nieuwe staking steunen.

De verschillende actiegroepen - PO, VO, MBO en WO - staan met elkaar in contact. En hoewel de problemen op een basisschool met 200 leerlingen anders zijn dan op een mbo-instelling met duizenden studenten, zou het een krachtig signaal zijn als alle geledingen van het onderwijs samen demonstreren tegen het gemeenschappelijke probleem: de hoge werkdruk.

Maar aansluiten bij de stakingsplannen voor komende maand van het basisonderwijs is nog geen optie.

Van de Ven: "We wensen de nieuwe groepen alle succes, maar laten ze eerst maar hun verhaal duidelijk maken en hun achterban mobiliseren. Als ze een massa hebben die een beetje vergelijkbaar is met de onze, zullen we eens kijken of we samen kunnen optrekken."

85

De actiebereidheid is groot: van de schoolleiders zou 85 procent een staking steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden