Ook nu dacht Holleeder De Vries op een leugen te betrappen

Misdaadjournalist Peter R. de Vries zou één dag getuigen tegen Willem Holleeder, maar ook een tweede dag bleek dinsdag niet genoeg. Zijn documenten blijven vragen oproepen.

Paul Vugts
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries toen hij eerder, in april, al getuigde in het Holleederproces. Beeld anp
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries toen hij eerder, in april, al getuigde in het Holleederproces.Beeld anp

Peter R. de Vries - misdaadjournalist van beroep, maar in de veelvoudige liquidatiezaak tegen Willem Holleeder een kleurrijke getuige - houdt zich strak aan zijn strategie. Hij houdt zijn kaarten in de vorm van een map brisant papierwerk tegen de borst, om ineens een troef te trekken.

Op zijn eerste verhoordag in april had hij Holleeder al in de val laten lopen. Nadat die op hoge toon had geroepen dat het aantoonbaar niet zijn handtekening was onder een verklaring waarin hij geen bezwaar maakte tegen een Amerikaanse film over de Heinekenontvoering, presenteerde De Vries een exemplaar waarvan Holleeder moest toegeven dat hij dat wel degelijk had ondertekend.

Meineed!
Ook dinsdag dacht Holleeder de misdaadjournalist al snel op een leugen onder ede te betrappen. De Vries vertelde dat hij in 2011 met Holleeder belde toen die in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zat gedetineerd. Meineed! riep Holleeder. Hij had De Vries nooit gebeld vanuit de EBI!

De Vries las een handgeschreven verklaring van Holleeder voor. Die schreef dat de advocaten van zijn ex-misdaadcompagnon Dino Soerel zijn advocaat Stijn Franken en hem onder druk zetten om tegen de waarheid in te verklaren, voor Soerel. Vervolgens was De Vries ontboden om daarover op Frankens kantoor met Holleeder te bellen. Dat gesprek heeft De Vries opgenomen.

Holleeder moest door het stof. "Ja, daar was zelfs een camera bij."

Onzin
De Vries: "Zie je wel, dit is Holleeder ten voeten uit! Eerst mij van meineed beschuldigen en ineens alles bevestigen omdat ik het kan bewijzen

De advocaten van Soerel noemen het overigens 'de grootste mogelijke onzin' dat Franken of Holleeder is bedreigd.

De Vries had nog veel meer interessante papieren bij zich. Een reeks verslagen van gesprekken die hij met Holleeder had gevoerd vanaf 2004. Holleeder vertelde hem tijdens ontmoetingen in horeca of al wandelend in geuren en kleuren over velerlei wederwaardigheden in het milieu - ook over zijn eigen besognes.

Hij verhaalde hoe de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra 'heel wat mensen heeft kapotgemaakt, geruïneerd of vermoord, of bijna vermoord'.

Knock out
Hoe hij vastgoedhandelaar en beweerd helper van criminelen Marco P. uit Noord in elkaar had geslagen waarbij die wel vier keer knock out was gegaan en waarbij hij diens vrouw ook een klap had gegeven ('Ja, ik sla vrouwen. Kinderen ook, als het moet'.)

Hoe crimineel Mink Kok achter de liquidatie zat van de malafide ex-advocaat Evert Hingst.

Hoe 'Joegobaas' Sreten 'Jotsa' Jocic wel degelijk achter het plan zat officier van justitie Koos Plooij te vermoorden - omdat die diezelfde Mink Kok had laten arresteren na de vondst van een enorm wapenarsenaal in een flat aan de Nachtwachtlaan in West.

Hoe hij George van kleef had kunnen waarschuwen dat die zou worden geliquideerd, maar dat niet had gedaan omdat Van Kleef zijn mond nooit kon houden - waarna Van Kleef inderdaad werd vermoord.

Hoe de Amsterdamse Hells Angels waren afgegelden tot 'pisbakken' die 'niets meer voorstelden'.Et cetera, et cetera.

Aantekeningen
Uiteindelijk zou De Vries aan de hand van Holleeders relaas een boek kunnen schrijven dat de wereld zou schokken en 'al het tot nu toe geschrevene zou doen verbleken'.

De rechtbank heeft vanzelfsprekend grote interesse in al De Vries' aantekeningen, maar die wil 'een nachtje of misschien een paar nachtjes slapen' over de vraag of hij die wil inbrengen.

Donderdag begint de rechtbank met de behandeling van het eerste moorddossier: de liquidatie van Cor van Hout en diens metgezel Robert ter Haak in 2003. Voor dat dossier zijn 22 (!) zittingsdagen uitgetrokken.

Lees hier het liveblog terug van de zittingen.
Lees ook -> Peter R. de Vries maakt rechtsomkeert bij rechtbank

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden