Ook nieuwste vestiging coffeeshop Boerejongens roept weerstand op
'Ongure types' die rondhangen, homo's uitschelden en geweld gebruiken. De Utrechtsestraat klaagt over coffeeshop Boerejongens.
Voor de deur van afhaalcoffeeshop Boerejongens in de Utrechtsestraat staat een keurige heer met een bolhoed en een vriendelijke glimlach. Klanten die hun fiets voor het pand zetten worden door deze gastheer verzocht ergens anders te parkeren. Netjes, maar ook een teken dat de coffeeshop in de straat voor problemen zorgt, vinden andere ondernemers en bewoners.
Sinds Boerejongens in juni de exploitatie overnam van coffeeshop Stix is de overlast explosief toegenomen, zeggen ze. De gemeente bevestigt met Stix nooit problemen te hebben gehad.
'Ongure types'
Om de verhoudingen met de huidiger exploitanten niet op de spits te drijven, willen de buurtgenoten alleen anoniem reageren. 'Het is een komen en gaan van vage en ongure types tegenwoordig, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze komen vanuit de hele stad hier wiet halen. De sfeer is soms ronduit dreigend.' De klachten variëren volgens omwonenden van fout parkeren en rondhangen tot het uitschelden van homo's en zelfs geweld.
De politie bevestigt dat er de afgelopen maanden meerdere incidenten hebben plaatsgevonden, maar doet geen mededelingen over de ernst ervan.
Volgens de manager van Boerejongens zijn de klagers ver in de minderheid en is er flink gewerkt om de overlast te beperken. 'Wij hebben in samenwerking met de gemeente en de wijkagent de situatie nu goed in de hand.'
Maar volgens winkelmakelaar en voormalig overbuurman Kjell Peters is de straat simpelweg niet geschikt voor zo'n drukke afhaalshop. 'Ik heb niets tegen deze ondernemers, maar waarom moet zo'n zaak hier zitten? De overlast is groot, ook voor buurtbewoners. De Utrechtsestraat is de afgelopen tien jaar ontzettend vooruitgegaan. Met deze shop gaan we in één klap vijf jaar terug in de tijd. Waarom tolereert de gemeente dit?'
Vergunning
Boerejongens loopt intussen op eieren. De zaak draait op de vergunning van Stix; een eventuele verlenging van die vergunning ligt nu op het bureau van burgemeester Eberhard van der Laan. Het CDA heeft vragen gesteld over de overlast.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat burgemeester op de hoogte is van de klachten. 'We monitoren deze zorgvuldig. De gemeente gaat binnenkort opnieuw in gesprek met de buurt. Als de klachten niet verdwijnen, zal dat consequenties hebben voor Boerejongens.'
Ook de ondernemersvereniging is op de hoogte van de onrust maar blijft neutraal in de kwestie omdat ook de coffeeshop zelf lid is van de vereniging. 'Boerejongens heeft de pech dat het wel zijn leveranciers kan kiezen, maar niet zijn klanten,' zegt voorzitter André Sprangers. 'De zaak ligt nu bij de politiek.'
Niet welkom
De manager wil nog wel wat kwijt. 'Als de gemeente zo veel coffeeshops in het centrum sluit, is het te verwachten dat het bij de shops die nog wel open zijn, drukker wordt. Het lijkt er sterk op dat bezoekers uit bepaalde delen van de stad niet welkom zijn in deze straat.'
Naast de coffeeshop in de Utrechtsestraat heeft de eigenaar van Boerejongens ook twee shops in De Baarsjes: Boerejongens aan de Baarsjesweg en Bij in de Bonairestraat. Ook bij de opening van Bij klaagden omwonenden vijf jaar geleden over de overlast die bezoekers veroorzaakten.
Tegenstanders verzamelden in korte tijd 230 handtekeningen, maar omdat Bij aan alle voorwaarden voldeed, greep de gemeente niet in. Boerejongens begon een charmeoffensief en zette ook hier 'gastheren' voor de deur. De klachten van buurtbewoners zijn daarna opgehouden.