Ook Netanyahu laat Spelen in Sotsji links liggen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de uitnodiging om de Olympische Spelen, die in februari van volgend jaar in Sotsji gehouden worden, afgewezen. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vandaag. Netanyahu voegt zich hiermee bij de groeiende lijst regeringleiders die de Spelen dit keer links laten liggen.

Avinash Bhikhie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bijeenkomst in mei van dit jaar Beeld REUTERS
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bijeenkomst in mei van dit jaarBeeld REUTERS

Bronnen rond de Israëlische premier melden dat Netanyahu nooit overwogen heeft naar de Spelen af te reizen.

De lijst met westerse regeringsleiders en staatshoofden die niet aanwezig zullen zijn, wordt zo alsmaar langer. Gisteren werd bekend dat de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in februari ook niet zal afreizen naar Rusland, net als de Duitse president Joachim Gauck en de Franse president Francois Hollande. Ook de Britse premier Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama laten verstek gaan, net als onze zuiderburen in de persoon van premier Di Rupo.

Hoewel geen enkele regeringsleider hun afwezigheid in zoveel woorden heeft toegelicht, zijn de afzeggingen ogenschijnlijk gedaan in verband met de mensenrechtensituatie en de aangescherpte Russische wetgeving die 'homopropaganda' onder minderjarigen verbiedt.

Geen Nederlandse boycot
Het Nederlandse kabinet ziet vooralsnog niets in een boycot. In het verleden is Nederland er 'voorstander van geweest om dit soort gelegenheden te bezoeken en in de marge van zo'n bezoek te bespreken wat er te bespreken valt', zei de Rijksvoorlichtingsdienst in een eerdere reactie.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) sloot zich aan bij deze woorden. 'Ik vind het veel belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen', aldus Timmermans, verwijzend naar ondemocratische ontwikkelingen in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden