Ook Nederlanders in rampgebied Nepal

In het gebied in Nepal dat is getroffen door een sneeuwstorm zijn ook Nederlanders. Reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die reizen naar Nepal organiseert, zegt op dit moment vijf groepen in het gebied te hebben. Met één groep van drie Nederlandse vrouwen, die bezig waren aan een rondtocht in het Dhaulagiri-gebergte, is nog geen contact geweest.

Reddingswerkers helpen een overlevende van de berg naar beneden. Beeld AFP
Reddingswerkers helpen een overlevende van de berg naar beneden.Beeld AFP

'Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is. Het is een zeer dunbevolkt gebied met amper voorzieningen', aldus een woordvoerder van de Haagse reisorganisatie. Met de vier andere groepen is contact geweest en daar is iedereen veilig, zegt hij.

Eerder vandaag bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag al aan de NOS dat er Nederlanders in het rampgebied zijn. Om hoeveel Nederlanders het gaat en of ze ongedeerd zijn, is niet duidelijk.

De sneeuwstorm in het Himalayagebergte heeft tot nu toe zeker 29 mensen het leven gekost. Onder die slachtoffers zijn geen Nederlanders. Zeker 80 bergbeklimmers en -wandelaars worden vermist.

De reisorganisaties Baobab, Sawadee, Koning Aap en Shoestring hebben ook groepen Nederlandse reizigers in Nepal. 'Er zijn zo'n 70 Nederlanders die via ons in het gebied zijn. Ze zijn allemaal veilig. In verband met de slechte weersomstandigheden zijn ze sowieso niet vertrokken voor een trektocht,' zei een woordvoerder van Baobab en Sawadee. Een woordvoerster van Koning Aap en Shoestring liet weten dat hun reisgezelschap dat al sinds 2 oktober onderweg is, eveneens veilig is.

Reddingswerkers slepen dode lichamen van de Dhaulagiri-berg naar beneden. Beeld epa
Reddingswerkers slepen dode lichamen van de Dhaulagiri-berg naar beneden.Beeld epa

Een van de drukste maanden

Eerder werd een dodental van twaalf gemeld. Onder de doden zijn zeker acht buitenlanders. De alpinisten beklommen de ruim achtduizend meter hoge Dhaulagiri toen zij werden overvallen door een lawine en sneeuwstormen. Oktober is een van de drukste maanden in het alpinistenseizoen. Daarnaast waren er vanwege lokale festivals ook veel Nepalezen op pad.

De slachtoffers kwamen uit Canada, India, Israël, Nepal, Polen en Slowakije. De politie en reddingswerkers wisten zeker veertien alpinisten van de berg te redden. Zij worden behandeld in een militair ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

De berging van de stoffelijke resten kan dagen in beslag nemen door de dikke laag sneeuw waar ze onder liggen. De zware sneeuwval is volgens meteorologen het gevolg van de cycloon die een aantal dagen geleden India trof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden