Ook namen ministers CDU/CSU uitgelekt

Ursula von der Leyen van de CDU zal de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken worden. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën en zijn ambtgenoot Thomas de Maizière van Defensie blijven op hun post zitten. Dat heeft de Duitse krant Bild vernomen van bronnen dichtbij de formatie van de nieuwe regering.

Ursula von der Leyen, Angela Merkel en Julia Kloeckner Beeld getty
Ursula von der Leyen, Angela Merkel en Julia KloecknerBeeld getty

Von der Leyen volgt Hans-Peter Friedrich op die vanaf 2011 het ministerie leidde. Ronald Pofalla zou zijn functie als stafchef van de kanselier om persoonlijke redenen niet in de nieuwe regering vervullen. Minister Peter Altmaier van Milieu is bij onderhandelingen genoemd als mogelijk opvolger.

Vrijdag werd al bekend welke ministerposten de SPD mogelijk zou krijgen. Frank-Walter Steinmeier zou minister van Buitenlandse Zaken blijven, Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van Economie en Energie, is vernomen uit bronnen in SPD-kringen. Bij onderhandelingen zijn tevens de namen van Andreas Nahles voor Arbeid, Heiko Maas voor Justitie, Barbara Hendricks voor Milieu en Manuela Schwesig voor Familie genoemd.

Merkel opnieuw bondskanselier
Als blijkt dat een meerderheid van de SPD'ers voor het regeerakkoord met CDU/CSU heeft gestemd, wordt morgen de verdeling van de ministersposten officieel bekendgemaakt en wordt Merkel dinsdag in de Bondsdag herkozen als bondskanselier.

Het tellen van de stemmen van ruim 330.000 SPD-leden over het Duitse regeerakkoord verloopt vlotter dan gedacht, zei secretaris-generaal Andrea Nahles van de sociaaldemocraten vandaag.

Minimumloon
De SPD-leden mochten stemmen over het regeerakkoord dat hun partij en de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel overeen zijn gekomen. Daarin is onder meer de door de SPD langgekoesterde wens van een minimumloon opgenomen.

Ongeveer 400 sociaaldemocratische vrijwillige stemmentellers zijn zaterdagochtend vroeg aan de slag gegaan in een voormalige werkplaats voor het onderhoud van treinen in hartje Berlijn.

Als een meerderheid van de SPD'ers ja heeft gestemd, wordt zondag de verdeling van de ministersposten bekendgemaakt en wordt Merkel dinsdag in de Bondsdag herkozen als bondskanselier.

Als een meerderheid van de sociaaldemocraten nee zegt, is er een probleem. Andere mogelijke coalities in de Bondsdag maken weinig kans wegens politieke en personele geschillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden