Ook na winst Illinois gaat Romney-bashing door

Mitt Romney heeft gisteren overtuigend de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Illinois gewonnen. De zoveelste overwinning ten spijt, Romney's kandidatuur blijft met kritiek en vraagtekens omgeven.

Sebastiaan Timmermans
Mitt Romney viert zijn overwinning in Illinois. Beeld ap
Mitt Romney viert zijn overwinning in Illinois.Beeld ap

Het verschil was aanzienlijk. Romney kreeg van de inwoners van de thuisstaat van de uit Chicago afkomstige president Obama 47 procent van de stemmen, terwijl nummer twee Rick Santorum op 35 procent bleef steken.

Een klinkende overwinning, maar voor velen niet klinkend genoeg. Want Santorum kreeg de meerderheid van de stemmen van bewoners buiten de grote steden en van de arbeiders. Op het platteland wonen veel van de fanatiekste Republikeinen en het winnen van deze 'arbeiders-stem' is essentieel voor het verslaan van de Democraten in november.

Daar wezen de Santorum-aanhangers na het bekend worden van de uitslagen dan ook keer op keer op. Volgens hen is Romney een kille rekenaar die alleen maar bezig is met de economie, terwijl het bij Santorum om 'veel belangrijkere' waarden gaat als abortus, het gezin en euthanasie.

Van tevoren had Santorum hoog van de toren geblazen. Een overwinning van hem in Illinois, zou de voorverkiezingen op zijn kop zetten. Dat gebeurde niet. Daarom richtte Santorum snel het vizier op de komende staten waar wordt gestemd. Zoals de zuidelijke staat Louisiana, waar zaterdag wordt gestemd. Daar heeft Santorum een flinke voorsprong in de peilingen.

Mitt Romney zal hoop putten uit de uitslag van gisteren. Vooral het feit dat hij de meerderheid van de stemmen kreeg van kiezers die zich pro-Tea Party noemen zal hem goed doen. Hij heeft namelijk grote moeite om deze conservatieve Republikeinen aan zich te binden.

Wie de eerste 1.144 gedelegeerden wint, verdient de Republikeinse nominatie. Bij elke staat die Romney wint, komt hij dichter bij dat magische getal en maakt hij het moeilijker voor zijn tegenstanders om hem in te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden