Ook moskeewachten in Nederland gewenst na brandstichtingen in Zweden

Na de twee branden in Zweedse moskeeën roept de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) ook de moskeebesturen alhier op om waakzaam te zijn. RMMN-voorzitter Yahia Bouyafa adviseert om moskeewachten in te stellen.

redactie
Brand in een moskee in de Zweedse plaats Eskilstuna. Beeld epa
Brand in een moskee in de Zweedse plaats Eskilstuna.Beeld epa

In Zweden is afgelopen dagen bij twee moskeeën brand gesticht, is het vermoeden van de politie aldaar. In Nederland zijn volgens Bouyafa wel pogingen geweest om gebedshuizen in brand te steken. Ook zijn op sommige gebouwen hakenkruisen gezet.

'Dat zie je vooral als er ergens een moskee in aanbouw is', zegt Bouyafa. 'Daarom dachten we dat het raadzaam is om moskeebesturen in ieder geval alert te maken.'

Verzekering geweigerd

Nederland telt ruim 450 moskeeën. PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch beklaagt zich op zijn Facebookpagina over het feit dat moskeebesturen geen opstalverzekering kunnen afsluiten. Volgens verscheidene besturen krijgen ze overal nul op rekest.

'De verzekeraars weigeren moskeeën te verzekeren, meldt mij een wanhopige moskeebestuurder, die al twee jaar op zoek is naar een fatsoenlijke opstalverzekering voor zijn brandveilig verklaarde moskee die al zeven jaar schadevrij gevestigd is in een voormalig schoolgebouw. Hij heeft alle verzekeraars benaderd. Vijf grote beursgenoteerde verzekeraars wilden geen offerte uitbrengen', aldus Marcouch.

Zweden

Eerste Kerstdag ging een moskee in de Zweedse plaats Eskilstuna in vlammen op. Vijf mensen raakten gewond en ooggetuigen zeiden dat ze kort voor de brand iemand iets naar binnen zagen gooien.

Maandag stond in de Zuid-Zweedse stad Eslöv een moskee in brand. De brandweer wist het vuur snel te bedwingen en er waren geen gewonden. De politie sprak het vermoeden uit dat het om brandstichting zou gaan.

In het land woedt al enige tijd een felle immigratiediscussie. Dat zou mogelijk de aanleiding zijn voor de vermoedelijke brandstichtingen. Peilingen laten zien dat de partij Zweden-democraten, die tegen immigratie is, aan steunt wint in het Scandinavische land. De centrumrechtse en linkse partijen verliezen juist aanhangers.

Zweden-democraten is op dit moment de op twee na grootste partij in Zweden en wil het aantal asielzoekers dat jaarlijks naar Zweden komt met 90 procent terugbrengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden