Ook luide muziek kan Amsterdams café nekken

Cafébazen moeten niet alleen vrezen voor sluiting als ze dronken gasten over de vloer hebben. Vanaf 1 januari kunnen ze ook hun vergunning kwijtraken als te harde muziek herhaaldelijk voor overlast zorgt.

Beeld anp

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan besloten. Tot nu toe konden toezichthouders van de stadsdelen wel een waarschuwing geven bij geluidsoverlast van een niet-begrensde muziekinstallatie, maar ze hebben niet de bevoegdheid er consequenties aan te verbinden.

Dat gaat volgend jaar veranderen. Als na klachten blijkt dat er muziek wordt gedraaid op een installatie zonder begrenzer, of op een stereo-set waarvan de begrenzer onklaar is gemaakt, wordt de ondernemer meteen aangepakt. Bij de eerste en tweede overtreding kan dat een dwangsom of een tijdelijke sluiting zijn - daarover wordt later besloten. Zeker is wel dat bij een derde overtreding de exploitatievergunning wordt ingetrokken.

Stadsdelen en SP
De woordvoerder van Van der Laan zegt dat de raad er pas in december over debatteert, maar dat het overtreden van 'een milieuregel als geluidsoverlast' inderdaad gevolgen kan hebben voor de vergunning. 'De stadsdelen en de SP hebben daar om gevraagd. Het wordt steeds drukker in de stad, het blijft alleen leefbaar als we allemaal een beetje inschikken.'

De strenge regel voor geluidsoverlast komt boven op het al eerder aangekondigde strengere toezicht op de horeca. Dat nieuwe beleid voorziet er enerzijds in dat kroegen die geen overlast veroorzaken, minder vaak worden gecontroleerd, maar behelst ook dat kroegen die te laat sluiten, hun papieren niet in orde hebben of waar ernstige overlast voor de buurt ontstaat, harder worden aangepakt: ze krijgen eerder een boete of een tijdelijke sluiting en kunnen uiteindelijk hun vergunning verliezen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden