Ook levenslang geëist in hoger beroep Staatsliedenbuurt

Justitie eist ook in hoger beroep levenslang voor Anouar B. (38) en Adil A. (30) voor 'het medeplegen' van de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Bij de schietpartij werd een zwarte Range Rover onder vuur genomen. Beeld anp
Bij de schietpartij werd een zwarte Range Rover onder vuur genomen.Beeld anp

Daarbij werden Amsterdammers Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) met grof geweld geëxecuteerd nadat het primaire doelwit van twee groepjes schutters, crimineel Benaouf A. (34), met geluk was ontkomen.

Twee motoragenten overleefden ternauwernood schoten met een kalasjnikov vanuit de Audi RS4 waarin Anouar B., Adil A. en de in Marokko veroordeelde Hamza B. (31) volgens justitie vluchtten.

"Het leed dat de nabestaanden van El Yazidi en Lkhorf is toegebracht, is groot en onherstelbaar. Het feit dat zoveel vragen onbeantwoord zijn gebleven, maakt het alleen nog maar pijnlijker en frustrerender," zei aanklager Posthumus in zijn requisitoir.

Primaire doelwit
Ook het primaire doelwit van de moordpartij, Benaouf A. (34), is groot leed toegebracht - doordat hij zelf maar ternauwernood ontkwam en doordat zijn vrienden zijn vermoord. De twee motoragenten op wie van dichtbij met een kalasjnikov werd geschoten, 'hebben de dood in de ogen gekeken' en lijden nog steeds onder de nasleep van de schietpartij.

"De feiten zijn begaan op straat in een woonwijk. De kogels hebben in het rond gevlogen," zei Posthumus ook. "De kans dat een buurtbewoner zou worden geraakt door een rondvliegende kogel, was groot."

In juridische termen moeten Anouar B. en Adil A. van het Openbaar Ministerie worden veroordeeld voor tweemaal het medeplegen van moord (op El Yazidi en Lkhorf); het medeplegen van een poging tot moord op Benaouf A. en het medeplegen van poging tot 'gekwalificeerde doodslag' op de twee motoragenten. Dat laatste omdat het schieten op de agenten met een kalasjnikov volgens Posthumus niet aantoonbaar was voorbereid.

In (de aanloop naar) het hoger beroep zijn allerlei nieuwe onderzoeken gedaan, maar geen van de uitkomsten is voor het Openbaar Ministerie reden af te wijken van het standpunt dat A. en B. onder de schutters waren.

Het nieuwe alibi
De advocaat-generaal veegde in het requisitoir dinsdag de nieuwe verklaringen van getuigen en verdachte Adil A. met kracht terzijde. Posthumus gelooft er niets van dat criminelen Mohamed H. en Jalal L. in de gevangenis van doelwit Benaouf A. hoorden dat die had gelogen dat hij Anouar B. als één van de schutters had herkend in de Audi. Posthumus: "We worden gepiepeld. Het zijn doorzichtige pogingen om opnieuw de herkenning door Benaouf onderuit te halen."

Het nieuwe alibi waarmee Adil A. vorige week zijn eerder geschetste alibi verving, is voor Posthumus de zoveelste leugen. "Verklaringen van Adil A. hangen van hele en halve waarheden aan elkaar, afgestemd op het dossier," zei de aanklager, die daarvan meerdere voorbeelden gaf. Ook het alibi dat Anouar B. heeft opgegeven, rammelt volgens het Openbaar Ministerie.

Advocaat Inez Weski van Anouar B. begint dinsdagmiddag aan haar pleidooi, dat ze woensdag vervolgt. Donderdag pleit Bénédicte Ficq voor Adil A.

Zaak Staatsliedenbuurt: hoe zit het ook alweer?

Op 29 december 2012 wilden twee groepen daders Benaouf A. liquideren. Hij kon vluchten, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord op straat. Op de vlucht schoot één groepje daders op de Haarlemmerweg vanuit een Audi RS4 van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Anouar B. (38) en Adil A. (30) zijn door de rechtbank tot levenslang veroordeeld in deze zaak. Benaouf A., die zelf een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een andere liquidatie, is een cruciale getuige, omdat hij onder meer zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi RS4.

De verdachten hoopten dat Benaouf A. zijn verklaring in hoger beroep aan zou passen, maar hij liet zich niet intimideren en liet aan het begin van het hoger beroep weten bij zijn verklaring te blijven. De spanningen tijdens de inleidende zittingen van het beroep liepen hoog op, met scheldpartijen over en weer.

Lees ook: Verdachten zaak Staatsliedenbuurt blijven ontkennen en 'Anouar B. bood twee ton voor valse verklaring'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden