update

Ook komend jaar matching op middelbare scholen

Het aanmelden en plaatsen van leerlingen op middelbare scholen zal voor komend schooljaar opnieuw door middel van een aangepaste vorm van het matchingsysteem gebeuren.

De Osvo wil de komende drie jaar hetzelfde systeem van matching hanteren als het afgelopen jaar. Beeld Mats van Soolingen
De Osvo wil de komende drie jaar hetzelfde systeem van matching hanteren als het afgelopen jaar.Beeld Mats van Soolingen

Dat maakt Osvo, de vereniging van alle Amsterdamse schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, donderdag bekend. De scholenkoepel wil de komende drie jaar hetzelfde systeem hanteren als het afgelopen jaar, met een aantal verbeterpunten.

Bij deze vorm van matching, in de volksmond matching 2.0 genoemd, vullen kinderen een zo lang mogelijke voorkeurslijst in van middelbare scholen waarna een algoritme hen plaatst.

Op populaire scholen als het Cygnus Gymnasium, Spinoza Lyceum, Hyperion en het Amsterdams Lyceum zijn elk jaar bijna duizend plekken te weinig om alle leerlingen te plaatsen.

Al jaren probeert Osvo daarom op verschillende manieren zo veel mogelijk kinderen op hun voorkeursschool te plaatsen. In 2016 waren er in totaal 966 plekken te weinig om alle leerlingen een plek te geven op de school van hun eerste keus.

Onvolkomenheden
Ieder systeem heeft onvolkomenheden, maar Osvo is ervan overtuigd dat de aangepaste vorm van matching 'voor de ongeveer 8000 aanstaande leerlingen in overgrote meerderheid de beste kans geeft om op een plek van voorkeur op een school te worden geplaatst'.

In de nieuwe procedure worden verbeterpunten meegenomen. "We willen een rechtvaardig systeem nog rechtvaardiger maken, aldus voorzitter Rob Oudkerk. "Vorig jaar werden 37 leerlingen niet geplaatst op een school van hun voorkeur, hopelijk zijn dat er straks 17. Maar nul, dat denk ik niet."

Daarvoor zouden grovere maatregelen nodig zijn, simpelweg omdat te veel leerlingen naar dezelfde scholen willen. Komende tijd wil Osvo meer verantwoordelijkheid nemen in het oplossen van dit capaciteitsprobleem, zegt Oudkerk.

"Het zou mooi zijn als iedereen naar een school kan waar hij of zij terecht wil. Ik wil over drie jaar niet meer op een verjaardagsfeestje hoeven uitleggen dat er 11.000 plekken zijn voor 8.000 leerlingen en dat er toch geloot of gematcht moet worden." Hoe dat moet gebeuren, daar gaat de organisatie komende tijd over vergaderen.

Ophef
Tot 2014 werd er geloot, wat betekende dat een kind op één middelbare school werd aangemeld. Werd de leerling uitgeloot, dan moest hij zelf op zoek gaan naar een andere school. Sinds 2014 wordt er gebruik gemaakt van matching. Toen in 2015 bleek dat ruim een kwart van de leerlingen niet op de school van hun eerste voorkeur kwam, leidde dat tot veel ophef.

Sinds 2015 wordt daarom gebruikgemaakt van een systeem waarin leerlingen één lotnummer krijgen voor alle scholen op hun voorkeurslijst. De afgelopen keer verliep de loting daardoor iets soepeler.

Een krappe 84 procent van de leerlingen werd op de school van hun eerste voorkeur geplaatst, ruim 95 procent in hun top 3 en 97,3 procent in hun top 5. Voor 37 leerlingen was na de eerste ronde geen plek op een school uit hun voorkeurslijst.

Evaluatie
Uit een evaluatie begin september bleek dat ouders, leerlingen en onderwijsinstellingen matching 2.0 als een verbetering zien. Ouders en leerlingen zijn redelijk tevreden, hoewel ze het opstellen van de lange voorkeurslijst en het bezoeken van meerdere, drukke open dagen wel intensief vinden.

40 procent van de ouders en de helft van de leerlingen stelt het liefst een voorkeurslijst op, zodat op een moment geloot kan worden en alle leerlingen tegelijk weten waar ze geplaatst worden. 29 procent van de ondervraagde ouders zou hun kind liever op één middelbare school aanmelden en daarmee de kans op uitloten zelf inschatten: het zogenaamde Boston-systeem zoals dat tot 2014 werd gehanteerd.

Overigens gaat 8 procent van alle leerlingen naar een andere middelbare school dan waar ze door matching waren geplaatst. Dat kan komen doordat hun basisschooladvies aangepast werd, doordat ze toch van mening veranderden over de school of doordat ze via een reservelijst op een school terecht konden waar ze liever naartoe wilden. Iets meer dan de helft van de middelbare scholen van de stad heeft zo'n reservelijst.

Lees ook: Matching blijft een loterij: niet iedereen is tevreden [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden