Ook KNMI waarschuwt voor extreem weer op pakjesavond

Het westen en het noorden van het land moeten morgen, op de feestdag van Sinterklaas, rekening houden met extreem weer. Er is dan kans op zeer zware windstoten. Het KNMI gaf vandaag code oranje af voor die regio's. Voor de rest van het land geldt code geel voor gevaarlijk weer.

Rijkswaterstaat sluit in de nacht van morgen op vrijdag onder meer de Oosterscheldekering. Beeld ANP, Weerplaza
Rijkswaterstaat sluit in de nacht van morgen op vrijdag onder meer de Oosterscheldekering.Beeld ANP, Weerplaza

Vanaf halverwege morgenochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Morgenmiddag kunnen in het westen en noorden zelfs zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 km per uur met uitschieters in het Waddengebied tot 130 km per uur, aldus het KNMI. Pas in de avond en nacht nemen de windstoten af.

Voorbereidingen
In de gevarenzones werden vandaag al voorbereidingen getroffen. KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten binnen Europa geschrapt. Op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling zijn autobezitters opgeroepen hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan.

Rederij Doeksen heeft uit voorzorg enkele vaarten op donderdag van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en vice versa laten vervallen. Andere afvaarten vertrekken eerder of later. De Kustwacht in Den Helder houdt extra mensen achter de hand en heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de scheepvaart. Volgens een woordvoerder is de verwachte noordwesterstorm gevaarlijker voor de scheepvaart dan een zuidwester.

Sluiten van dijkdoorgang
De dijkdoorgang in Den Oever wordt morgen uit voorzorg gesloten in verband met hoog water. Dat gebeurt met deuren en zogeheten bigbags met zand. Den Oever ligt aan de Waddenzee en het IJsselmeer. Volgens het hoogheemraadschap krijgt de dijkopening morgen de volle laag van de noordwesterstorm.

Ook het waterschap Scheldestromen bereidt zich voor om de Zeeuwse dijken te bewaken. In de nacht van morgen op vrijdag is er rond 04.00 uur 90 procent kans op een waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Het risico dat het opgestuwde zeewater het alarmpeil van 4.20 meter boven NAP bereikt, is 30 procent, aldus Scheldestromen.

Rijkswaterstaat sluit waterkeringen
Met het oog op verwachte hoge waterstanden sluit Rijkswaterstaat in de nacht van morgen op vrijdag de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel. Ook zullen enkele sluizen worden gesloten. Dat maakte Rijkswaterstaat bekend.

De door het KNMI verwachte noordwesterstorm die over Nederland trekt, valt samen met springtij. Hierdoor wordt bijvoorbeeld bij Vlissingen een waterstand van 3,80 meter boven NAP verwacht. Een dergelijke stand komt eens in de 10 jaar voor, aldus Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat verwacht de hoogste waterstanden in het zuidwesten en het uiterste noord-oosten. Dat betekent dat niet alleen Vlissingen maar ook Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, het waddengebied en Delfzijl daarmee te maken krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden