Ook kinderen mogen stemmen over buurtinitiatieven Slotermeer-Oost

In Slotermeer-Oost begint dinsdag een experiment waarbij de inwoners 500.000 euro verdelen om de buurt een impuls te geven. Kinderen vanaf 12 jaar beslissen mee waar het geld naartoe gaat.

Plannen kunnen variëren van een buurtfeest of een wijkwandeling tot het organiseren van huiswerkbegeleiding of het beplanten van bloemenperkjes. Beeld Rink Hof
Plannen kunnen variëren van een buurtfeest of een wijkwandeling tot het organiseren van huiswerkbegeleiding of het beplanten van bloemenperkjes.Beeld Rink Hof

Het gaat om een half miljoen euro van de gemeente. Buurtinitiatieven komen al langer in aanmerking voor subsidie, maar het verschil is nu dat niet de gemeente of het stadsdeel bepaalt welke projecten geld krijgen, maar de inwoners zelf.

Tot half juli mogen inwoners van Slotermeer-Noordoost via de website van het stadsdeel plannen indienen. Dat kan variëren van een buurtfeest of een wijkwandeling tot het organiseren van huiswerkbegeleiding of het beplanten van bloemenperkjes.

Laaggeletterde inwoners van de wijk kunnen via Whatsapp een gesproken bericht insturen. Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver is er ook trots op dat de informatie over het project niet alleen in het Nederlands, maar ook het Engels, Turks en Arabisch beschikbaar is. “Zo hopen we 100 procent van onze buurtbewoners te enthousiasmeren om mee te doen.”

Deze zomer maakt de stadsdeelcommissie Nieuw-West met de bewoners een schifting en brengt het aantal aanvragen terug tot 40 haalbare ideeën. Dan krijgen alle inwoners en ondernemers van 12 jaar en ouder een stempas opgestuurd waarmee zij in september een keuze kunnen maken uit de ingediende plannen.

Goed initiatief

De enige barrière die Ünver opwerpt is dat religieuze ideeën geen subsidie zullen krijgen. “Als een moskee een goed initiatief bedenkt, zal de buurt dat moeten beoordelen, maar als het project bedoeld is om de religieuze beleving te stimuleren volgt een njet”, zegt Ünver. “Niet iedereen heeft dezelfde religie in Slotermeer.”

Het project met buurtbudgetten vloeit voort uit het coalitieakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen GroenLinks, D66, PvdA en SP. In totaal zullen stadsbreed drie buurten met achterstandsproblemen gaan experimenteren met deze manier van subsidieverlening

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden