Ook Kamer ziet niets in bier bij de pomp

De Tweede Kamer ziet bepaald geen heil in het plan om benzinepomphouders weer alcohol te laten verkopen. Pompstations maakten vandaag bekend dat ze op vijf plaatsen weer alcohol willen verkopen. Dat zou voor het eerst in elf jaar zijn.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De pomphouders proberen met het plan een proefproces uit te lokken. Volgens hen blijkt nergens uit dat het aantal verkeersslachtoffers is gedaald sinds er geen alcohol in het benzinestation meer wordt verkocht. Bovendien vinden zij het onrechtvaardig dat in het buitenland wel gewoon alcohol aan de pomp wordt geschonken en dat het in wegrestaurants ook geen issue is.

'Kat op spek'
De politiek reageert verbolgen op het idee. Gevreesd wordt dat er meer verkeersslachtoffers zullen vallen. De VVD ziet het plan als 'de kat op het spek binden'. Karin Strauss reageerde met: 'Het is een slecht plan. We zien geen enkele aanleiding te pleiten voor een aanpassing van de regels.' De PvdA spreekt van een provocatie en volgens de CDA komen de maatschappelijke opvattingen over alcohol en verkeer in het gedrang als het plan doorgang vindt. 'Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen,' aldus Sander de Rouwe van het CDA.

Het ministerie van Volksgezondheid ziet ook geen reden om de wet te veranderen, zei een woordvoerster vandaag. Voor de verkoop van alcohol is een vergunning nodig en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat controleren of pomphouders zich aan de regels houden, zo luidde het in een waarschuwende reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden