Amsterdam Made

Wat is dit?

'Amsterdam Made ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Ook jij hebt goud in handen

Heb jij achter in je kast een sieradenkistje met oud goud dat ligt te verstoffen? Zonde, want dat goud kan met behulp van ervaren edelsmeden tot een nieuw sieraad naar wens worden gesmeed. De ultieme vorm van recycling en duurzaamheid, waarbij de emotionele waarde van een sieraad wordt bewaard.

Oogst goudsmeden Beeld
Oogst goudsmeden

Amsterdam Made en Parool zetten de komende maanden een aantal kwalitatief hoogstaande merken in de spotlight. Mooie, lokaal geproduceerde merken en hun makers die creativiteit, duurzaamheid en vakmanschap hoog in het vaandel hebben en het Amsterdam Made keurmerk dragen. Amsterdam Made is een platform en keurmerk dat gelooft in een leefbare stad met een zichtbare maakindustrie waar bewoners, bedrijven en overheden inkopen bij lokale makers en leveranciers. Amsterdam Made geeft deze local heroes een gezicht.

Atelier Luz Beeld
Atelier Luz

Atelier Luz, Exclusive Jewelry Amsterdam, Marije Geursen, Nadine Kieft en Oogst Goudsmeden; deze edelsmeden weten hoe je betekenis geeft aan iets dat je iedere dag bij je draagt. En dat ook nog op een duurzame manier, door het recyclen van oud goud.

“Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze letterlijk een goudmijn in hun kast hebben liggen”, vertelt Lotte van Oogst Goudsmeden. “Een kapotte ketting, de armband van je tante die je eigenlijk niet mooi vindt, een ring die je jaren geleden hebt gekocht maar nooit meer gaat dragen… Laat er een stijlvol en uniek sieraad van maken, waar je elke dag blij mee bent!”

Marije Geursen Beeld
Marije Geursen

Daarnaast wordt vaak gedacht dat men zelf moet bedenken hoe het nieuwe sieraad eruit moet komen te zien, maar dat kun je gerust aan deze goudsmeden overlaten. Marije Geursen: “Een sieraad laten maken door een sieraadontwerper is leuker dan je denkt. Wij zijn goudsmeden, maar beheersen ook de kunst van het luisteren naar jouw wensen en kunnen die vertalen naar iets dat helemaal bij jou past. Wij geven het vorm, jij de betekenis.”

“Het om laten smeden van jouw oude goud naar een nieuw sieraad is daarnaast een ultieme vorm van recycling en duurzaamheid”, aldus Marike van Atelier Luz. “Wat het extra bijzonder maakt, is dat de emotionele waarde van een sieraad hierbij wordt behouden. Dat is een unieke combinatie.” Ingeborg van Exclusive Jewelry Amsterdam vult aan: “Je voelt de rijke historie van het sieraad en geeft dit op deze manier door van generatie op generatie; dat is ontzettend waardevol. Wees trots op de wortels van je bestaan.”

Nadine Kieft Beeld
Nadine Kieft

Heb je de beslissing eenmaal genomen om je oude goud duurzaam in te zetten, dan is de vraag aan wie je die opdracht gaat geven. “Het leuke is dat alle smeden hun eigen stijl hebben”, vertelt Nadine Kieft. “Onderzoek wie jouw stijl heeft, wie bij jou past en zoek daar contact mee. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt en de kunstenaar daardoor de vrije hand durft te geven.”

De liefde voor het ambacht zie je ook terug in de vaste collecties van deze goudsmeden; ze spelen met vorm en schoonheid. Wat uit hun handen komt, kan pronken op jouw vinger. Dus keer om dat sieradenkistje, je hebt je eigen goudmijn.

Exclusive Jewelry Amsterdam Beeld
Exclusive Jewelry Amsterdam

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden