Ook ING maakt bezwaar tegen bonusplafond banken

Ook ING verzet zich tegen plannen om vanaf 2015 de bonussen bij banken wettelijk te beperken tot 20 procent van het vaste salaris. Dat blijkt dinsdag uit een formele reactie van de bank op het voorstel daartoe van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Brancheorganisatie NVB en werkgeversclub VNO-NCW gingen ING al voor.

redactie
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) Beeld ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën)Beeld ANP

ING zegt 'principiële bezwaren' te hebben tegen het wetsvoorstel dat Dijsselbloem eind november ontvouwde. Volgens het financiële concern wordt diep ingegrepen in de vrijheid van bedrijven om 'het beloningsbeleid naar eigen inzicht vorm te geven.' ING ziet ook geen enkele reden voor Nederland om af te wijken van Europese regels die op 1 januari 2014 van kracht worden. Daardoor wordt de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ondermijnd, aldus de bank.

Maandag maakte RTL-Z melding van het groeiend verzet onder de bankiers tegen de bonusplannen van Dijsselbloem. Dit zou blijken uit dat uit brieven die verscheidene organisaties maandag hebben gestuurd aan het ministerie van Financiën. De NVB herhaalt onder meer het standpunt dat Nederland met zijn beloningsbeleid niet moet afwijken van het Europees beleid. VNO-NCW vindt het bonusbeleid een zaak van werkgever en werknemer en Eumedion plaatst vraagtekens bij de onderbouwing van het wetsvoorstel.

ING stelt dat de eigen positie als internationaal opererende bank in gevaar komt als de beloningsregels voor financiële instellingen in Nederland strenger worden dan in andere Europese landen. 'Om te kunnen blijven concurreren op het internationale speelveld zien we een adequaat beloningsbeleid als belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland', stelt de bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden