Ook in Vaticaan gaat pensioenleeftijd omhoog

De 4800 personeelsleden van het Vaticaan zullen langer moeten gaan werken om hun pensioenstelsel betaalbaar te houden. De leken kunnen op hun 67e met pensioen, maar priesters en leden van religieuze ordes en congregaties kunnen pas op hun 72e van hun rust gaan genieten. Dat meldt de website van de Vlaamse kerk.

Redactie
Paus Fransiscus. Beeld EPA
Paus Fransiscus.Beeld EPA

De personeelsleden hebben deze week de geruststellende mededeling gekregen dat de toekomst van hun pensioen verzekerd is. Het pensioenfonds had op 31 december een vermogen van 478 miljoen euro. Eerder had kardinaal George Pell, het hoofd van het Vaticaanse secretariaat voor economie, bij de personeelsleden ongerustheid gewekt door te zeggen dat de pensioenen een zorgenkind zijn.

Paus Franciscus is 78 jaar. Hij kan zelf besluiten zijn ambt neer te leggen, zoals zijn voorganger, Benedictus XVI, twee jaar geleden deed. De toen 85-jarige Benedictus was daarmee overigens de eerste paus sinds 1415 die die stap zette. Bisschoppen zijn verplicht kort voor hun 75e verjaardag bij de paus hun ontslag in te dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden