Ook in Noord is het de week van het woord

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Noorderwoord in Noord.

Hans van der Beek
null Beeld  Acteur Hans Dagelet (l) las een interview voor dat was gemaakt met Chris Keulemans van de Tolhuistuin
Beeld Acteur Hans Dagelet (l) las een interview voor dat was gemaakt met Chris Keulemans van de Tolhuistuin

Het is de week van het woord, ook in Noord. De zaal in het Zonnehuis staat vol met stoelen en die zijn ­zowat allemaal bezet door buurtbewoners; het grijzende deel, maar ook verrassend veel jongeren.

Schitterend, ik was in dezelfde zaal tijdens de goede oude Taxi-oorlog, tijdens een nogal verhitte vergadering van TCA.

Ik was blij dat ik geen klappen kreeg. En nu speelt het Specie Trio swingende jazz en staat er een driezitsbank op het podium, en ook een plant en twee opgezette vogels.

Dit is de boekenweekeditie van Noorderwoord, de live talkshow met - die voel je aankomen - Noord als rode draad. Ik ben nog maar nauwelijks binnen of ik word aangeklampt door een vrouw. "Het Parool? Ben jij Frenk der Nederlanden?" Want die had ooit eens een vervelend stukje geschreven over Noord en toen had ze hem op het matje geroepen en de burgemeester ook en een heel verhaal en toestand. Ah, excuus, de voorstelling gaat beginnen.

null Beeld Hans van der Beek
Beeld Hans van der Beek

Presentator Christine Otten, overtuigd Noorderling, prikkelt haar buren: "Vroeger was je een beetje zielig als je in Noord woonde. Het was er arm en saai. Maar nu moeten we uitkijken dat we niet de hipste buurt van Amsterdam worden. Van Nederland!"

Wat Noorderwoord
Waar Het Zonnehuis, Zonneplein
Wie Christine Otten, Herman Koch, Karin Bruers, Maaike Bergstra, Hans Dagelet, Chris Keulemans, Lamyn, Sanne Pieters
Wanneer woensdag 16 maart, 19.00 uur tot 23.00 uur

null Beeld Sil Smit (l) en Lot Douze van boekhandel Over het water en organisator van de loterij vanavond, en Bas Kok, auteur van Oerknal aan het IJ. 'Amsterdam is vanuit Noord ontstaan.'
Beeld Sil Smit (l) en Lot Douze van boekhandel Over het water en organisator van de loterij vanavond, en Bas Kok, auteur van Oerknal aan het IJ. 'Amsterdam is vanuit Noord ontstaan.'

Bijval uit de zaal. Er blijkt zelfs sprake van een 'Noord-genre'. Dat zijn boeken over Noord.

Zoals Oerknal aan het IJ van Bas Kok, die in West is geboren, maar pas begon te leven na zijn verhuizing naar Noord, op zijn elfde.

En dan is er nog De magie van het IJ. Schrijfster Aafke Steenhuis begon zich ook pas in Amsterdam thuis te voelen nadat ze naar Noord verhuisde. Het is wel een beetje een thuiswedstrijd hier.

undefined

null Beeld Schrijver Herman Koch (r) las het eerste hoofdstuk van zijn volgende boek, De Greppel. Naast hem Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Malou de Roy van Zuydewijn (De Tekstsmederij)
Beeld Schrijver Herman Koch (r) las het eerste hoofdstuk van zijn volgende boek, De Greppel. Naast hem Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Malou de Roy van Zuydewijn (De Tekstsmederij)

Een andere gastspreker, boekenverkoopster Lot Douze, heeft een interessante stelling: "Mensen in Noord lezen meer dan in andere stadsdelen."

Otten: "Misschien ook omdat hier verder niet zoveel te doen is." ­Inkoppertjes. Altijd leuk. Schreeuwen hoe geweldig.
Maar Douze: "Nee, ze lezen andere boeken. Ze zijn minder bestsellersgericht." Applaus uit de zaal. Want dat betekent dat de Noorderling eigenzinnig is en dat is altijd goed.

undefined

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans moest wel met de auto

Hans Dagelet draagt een interview voor met Chris Keulemans, de grote man achter de Tolhuistuin. En ook hij weer: Keulemans woonde in Afrika en Indonesië, maar hij kwam pas thuis in Noord.

Wat is dat toch met die Noorderlingen? Dat ze maar voortdurend van de daken moeten schreeuwen hoe geweldig het er is? Wie proberen ze nou te overtuigen? En waarom?

null Beeld Presentator/initiator Christine Otten (r) van Noorderwoord en de altijd hilarische schrijfster/caberetier Karin Bruers
Beeld Presentator/initiator Christine Otten (r) van Noorderwoord en de altijd hilarische schrijfster/caberetier Karin Bruers

Meteen na afloop staat de vrouw van eerder weer voor mijn neus. "Wordt het wel een leuk stukje!?" Noorderlingen. Ze maken het ons ook niet gemakkelijk.

null Beeld Lamyn (l), huisdichter/rapper van Noorderwoord, met zijn moeder Truus Beerends en zus Fathaya Beerens. Lamyn: 'Ik hou...' Zaal: '...van jou!'
Beeld Lamyn (l), huisdichter/rapper van Noorderwoord, met zijn moeder Truus Beerends en zus Fathaya Beerens. Lamyn: 'Ik hou...' Zaal: '...van jou!'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden