UPDATE

Ook in hoger beroep twintig jaar voor Hamza B.

Het van corruptie beschuldigde gerechtshof in de Marokkaanse havenstad Tanger heeft de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (27) vanavond veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

null Beeld AT5
Beeld AT5

De rechtbank legde hem ook al twintig jaar op. De Marokkaanse advocaat-generaal eiste vanavond nog levenslang, terwijl de advocaat van B. pleitte voor vrijspraak.

De uitspraak kwam na een rumoerige zitting waarop justitie opnieuw levenslang had geëist. B.'s advocaat had het hof gevraagd de hele zaak van tafel te vegen vanwege malversaties van justitie in Nederland. Als het hof toch zou oordelen, wilde hij vrijspraak.

Bol van bewijzen
In een gloedvol betoog schetste de advocaat-generaal eerder vanavond dat het strafdossier bol staat van bewijzen en aanwijzingen dat B. één van de huurmoordenaars was die op 29 december 2012 twee jonge Amsterdamse criminelen hebben geliquideerd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, een derde hebben beschoten en op de vlucht van dichtbij twee motoragenten onder vuur hebben genomen met een kalasjnikov.

Geen twijfel
Technische bewijzen zoals DNA-sporen en vingerafdrukken, vele getuigenissen en afgeluisterde telefoongesprekken én tal van indirecte bewijzen laten volgens de aanklager geen twijfel dat B. die avond de vluchtauto heeft bestuurd waarin een groepje schutters vluchtte.
In Marokko zou een verdachte van dergelijke kapitale misdrijven de doodstraf kunnen krijgen, maar justitie vordert levenslang omdat de Nederlandse overheid het strafdossier heeft overgedragen op voorwaarde dat voor B. hooguit de langst mogelijke celstraf zou worden gevraagd.

De advocaat-generaal wees er op dat ook de Nederlandse rechtbank B.'s twee medeverdachten al tot levenslang heeft veroordeeld - en niet de twintig jaar waartoe Hamza B. door de rechtbank van Tanger is veroordeeld.

Het gaat om 'ongelooflijk ernstige' misdrijven die met niet anders dan levenslang kunnen worden bestraft, aldus de advocaat-generaal op luide toon.

Racistische politie
De advocaat van Hamza B. wil vrijspraak, omdat over diens schuld zoveel twijfel bestaat dat een veroordeling onrechtmatig zou zijn. Volgens de advocaat heeft de 'racistische' politie in Nederland bewijzen heeft verdraaid of zelfs gefabriceerd. Als het hof een veroordeling zou overwegen, zou het eerst Nederlandse getuigen op de zitting moeten worden verhoord in de Marokkaanse rechtbank. Bovendien zou alsnog een contra-expertise moeten worden gedaan naar het DNA van B. dat is gevonden op de hoofdsteun van de bestuurdersstoel van de Audi waarin een groepje schutters is gevlucht.

Het hof moet volgens de advocaat van B. zeker geen levenslang opleggen, maar ook niet de twintig jaar celstraf die hij van de rechtbank heeft gekregen - gezien ook de erbarmelijke omstandigheden in Marokkaanse gevangenissen. Primair wil de advocaat overigens dat de zaak in zijn geheel van tafel wordt geveegd vanwege grove fouten van de 'racistische' Nederlandse opsporingsdiensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden