Ook in de zomer naar school

Kennis bijspijkeren in de zomervakantie heeft een hoge vlucht genomen. De laatste jaren zijn de zomerscholen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Niet alleen basisschoolleerlingen, maar ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs maken er dankbaar gebruik van.

null Beeld anp
Beeld anp

De Zomerschool Amsterdam voor kinderen uit groep 7 beleeft deze zomer zijn vijfde editie. De eerste keer kwamen er 40 leergierige kinderen op af, intussen zijn dat er 120. De kinderen komen van 40 basisscholen uit Amsterdam-West.

Drie weken lang wordt 's ochtends gewerkt aan rekenen en taal (o.a. begrijpend lezen, spelling, woordenschat). 's Middags zijn er sportieve, creatieve en culturele activiteiten. Het lesprogramma draait rond het boek Kinderen van Amsterdam, waarin de geschiedenis van de stad wordt verteld aan de hand van verhalen over kinderen die echt hebben bestaan.
'We gaan dus ook met de leerlingen naar het Rijksmuseum, het Paleis op de Dam, het Amsterdam Museum', vertelt projectleider Theo Durenkamp.

'De kinderen zijn enorm enthousiast over de zomerschool. Ze zouden er het liefst na die drie weken nog een vierde week aan vastplakken!' Ook docenten zijn graag van de partij, zegt Durenkamp. 'Ze staan in de rij om mee te doen en vinden het geen probleem om 3 weken vakantie op te offeren. Ze worden er wel voor betaald trouwens.'

Zomerscholen hebben, behalve dat de kennis op peil blijft, nog een voordeel: kinderen uit achterstandsgezinnen komen in aanraking met zaken die ze van huis uit niet meekrijgen omdat er geen geld of belangstelling voor is, zoals museumbezoek. Dat leidt ertoe dat ze 'ambitieuzer worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze gaan zien dat leren heel leuk kan zijn', zegt Pieter Appelhof van onderzoeksinstituut Oberon.

Of bijspijkeren in de vakantie ook helpt tegen zittenblijven op de middelbare school, moet een proef aantonen die deze zomer voor het eerst wordt gehouden. Via een intensief leerprogramma van 2 weken kunnen zittenblijvers op havo en vwo voorkomen dat ze een heel jaar moeten overdoen. De eerste resultaten van de zomerschool zijn hoopgevend, meldt de VO-raad: van de 50 leerlingen in de regio Zuid die meededen, gaan er 43 (86 procent) alsnog over.

Deze zomerschool is een initiatief van de VO-raad en CNV Onderwijs; er doen 14 scholen verspreid over het land aan mee. Er was gerekend op een totaal aantal deelnemers van 450, maar het blijken er minder te zijn, aldus een woordvoerster van de VO-raad. 'Er blijkt onverwachts een afschrikeffect te zijn uitgegaan van de zomerschool. Leerlingen die op doubleren afstevenden, hebben aan het eind van het jaar een sprintje getrokken om maar niet 2 weken naar de zomerschool te hoeven.' Ze noemt dat prima, want hoe minder leerlingen blijven zitten, hoe beter het is. Het aantal zittenblijvers is in Nederland relatief hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden