Ook in Amsterdam doen jongeren aan sexting

Het verspreiden van seksuele filmpjes komt ook in Amsterdam voor. Het Parool vroeg circa dertig Amsterdamse scholieren naar hun ervaringen met sexting. 'Voordat je het weet ben je beroemd'.

Hannah Hamans
Het verspreiden van seksuele filmpjes komt op alle scholen voor Beeld Hedy Tjin
Het verspreiden van seksuele filmpjes komt op alle scholen voorBeeld Hedy Tjin

Het Brabants Dagblad schreef vorige week dat tientallen naaktfoto's van minderjarige meisjes van Tilburgse scholen circuleerden op Instagram. Uit onderzoek blijkt dat tussen de tien en twintig procent van de jongeren doet aan sexting: in vertrouwen sturen ze naaktfoto's of filmpjes van zichzelf, ervan uitgaand dat de ontvanger het voor zichzelf houdt. Maar veel van die beelden worden doorgestuurd.

Ook in Amsterdam doen jongeren aan sexting, blijkt uit een rondgang van Het Parool. 'Voordat je het weet ben je beroemd', zegt Youssra (13). 'Je hebt van die Instagramaccounts voor hoeren en met bangalijsten, maar na twee uur is het er weer af omdat iemand het gerapporteerd heeft.' Hannae (13), van het Metis Montessori Lyceum: 'Hun leven is dan al geruïneerd. Maar ik vind dat het de eigen schuld is van die meisjes. Je hebt zelf zo'n foto gestuurd.'

Om jongeren te waarschuwen over de gevaren van sexting geeft Qpido op middelbare scholen en basisscholen in Amsterdam voorlichting. 'We leggen uit hoe makkelijk die foto's uitlekken', zegt coördinator Petra Hoeve van Qpido. 'Maar we vertellen ook dat het hebben en verspreiden van het beeldmateriaal strafbaar is.'

Volgens Annemarie van Oosten, die aan de UvA onderzoek heeft gedaan naar seksueel gedrag van jongeren en sociale media, moeten we er niet zo paniekerig over doen. 'Seksuele nieuwsgierigheid hoort bij tieners, nieuwe technologieën komen daar nu bij. Het doorsturen moet worden aangepakt.' Jongeren moeten leren dat dat niet normaal is.

Lees vrijdag (22-01) in Het Parool op pagina 10-11: En toen zag iedereen je naaktfoto.
(Digitale krant)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden