PlusColumn

Ook ik vond Abou Jahjah geweldig

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

Mano Bouzamour
null Beeld Wolff
Beeld Wolff

De man die zondag het spits afbijt in Zomergasten is pas op het laatste moment bekendgemaakt. Waarschijnlijk om een zo groot mogelijk woweffect te creëren. Daar is de VPRO goed in geslaagd.

De Bezige Bij zal blij zijn met de publiciteit, hoewel het handiger was geweest als het controversiële boekje al in de schappen lag, want nu 'lopen ze handel mis', zou mijn uitgever Mai Spijkers zeggen. Of dat boek van hem enigszins zal verkopen is nog maar de vraag.

Abou Jahjah, columnist, activist én cartoonist, beheerst dat kunstje ook, een woweffect cre­eren. Niet alleen noemde hij toentertijd zijn politieke partijtje bescheiden Arabisch-Europese Liga, ook heeft hij zich half naakt laten fotograferen toen hij soldaatje aan het spelen was. In een oversized legergroene tuinbroek met een kalasjnikov in zijn handen. Het ongeschoren gelaat en de borstharen laten zelfs een heterohart sneller bonzen. Fantastische foto voor boven zijn wekelijkse column trouwens.

En sinds hij de afgelopen dagen overal opduikt, 'een invloedrijk persoon is in het integratiedebat' en schijnt op te komen voor minderheden, zou het mij niet verbazen als het COC binnenkort bekendmaakt dat hij carnavalskoning van de Gay Pride wordt.

Abou Jahjah wilde de hypocrisie van het Westen tonen door een cartoon te tekenen van Anne Frank in bed met Hitler. Als tegenreactie op de cartoons die de spot dreven met Mohammed! Je kunt alleen maar concluderen dat de eerste Zomergast een provocateur is die grossiert in geborneerdheid.

Toen ik opgroeide was Abou Jahjah in mijn omgeving een held. Ook ik vond hem geweldig. Een Arabier die de Hollanders van repliek kon dienen, die voor 'ons' én de Palestijnse zaak streed. We keken huizenhoog tegen hem op vanwege een gebrek aan goedgebekte rolmodellen.

Tijdens anti-Israëldemonstraties sprak hij op de Dam de jeugd toe. Hij liet ons denken dat we ondergeschikt waren aan de autochtone bevolking. En vertelde dat we in opstand moesten komen. VPRO-programmamaker Hans Fels schreef dat de Joodse instituten in Amsterdam omgeven zijn met ongekende veiligheidsmaatregelen. 'Opruiers als Abou Jahjah zijn daar bewust of onbewust verantwoordelijk voor.'

Daar heeft hij groot gelijk in. Stemmen die zich niet wentelen in slachtofferschap, die moeten nu opstaan. Rationele rakkers waar de stuurloze jongelui tegenop kunnen kijken. Waarom gebeurt dat niet? Waarom blijven ze ongehoord? Of horen we alleen maar de opjutters omdat er simpelweg geen weldoordachte sprekers zijn?

Mijn Joodse overbuurvrouw vertelde dat ze de uitzending niet zal bekijken. Ze vroeg: "En jij?" Ik antwoordde: "Cruijff zei ooit: 'Tegen een slecht team kun je niet goed voetballen.' Ik ga netflixen."

Benieuwd naar de verkoopcijfers van dat boek dat na de zomer verschijnt. Kan nog weleens tegenvallen voor De Bezige Bij. De mensen die hem geweldig vinden, hebben nog nooit een boekhandel van binnen gezien.

m.bouzamour@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden