Plus

Ook huiseigenaren in Diemen vinden afkopen erfpacht te duur

Ook de gemeente Diemen heeft ­erfpachtperikelen. Huiseigenaren kunnen, net als in Amsterdam, hun erfpacht voor altijd afkopen. En dat vinden ze, net als in Amsterdam, te duur. “Ik heb niet zomaar geld klaar liggen.”

Beeld ANP

“Ze maken ons bang,” zegt Rina van Kempen uit Diemen. Ze heeft een huis op erfpacht in Diemen en heeft een aanbod gekregen van de gemeente om die voor eens en voor altijd af te kopen. Kosten: 24.500 euro. “Dat is te duur,” zegt ze. “We wonen in een wijk met kleine, oudere huisjes die nu al geld kosten. Ik heb niet zomaar geld klaarliggen om in stenen te stoppen.”

Ze heeft met de buren honderden handtekeningen verzameld en bij de gemeente zijn inmiddels 140 bezwaarschriften binnengekomen. Donderdagavond zullen de bewoners inspreken als de gemeenteraad zich buigt over erfpacht.

Verschillen met Amsterdam

De kwestie kent overeenkomsten met de inmiddels jarenlange erfpacht­discussie in Amsterdam, die voorafging aan de invoering van het nieuwe stelsel en eigenlijk nog altijd niet is beslecht. Ook in Amsterdam schrokken veel erfpachters van de bedragen die ze moeten betalen voor eeuwigdurend erfpacht.

Tegelijkertijd zijn er veel verschillen tussen de erfpachtkwesties in Amsterdam en Diemen. Zo gaat het om andere aantallen. Amsterdam telt meer dan 120.000 erfpachters, Diemen ongeveer 400. Erfpacht in Diemen is tijdelijk en loopt af rond 2035.

Dan moeten gemeente en erfpachters een nieuw contract sluiten. “We kregen signalen van makelaars dat deze woningen slecht te verkopen waren vanwege de onzekerheid over de erfpacht na 2035,” zegt Lex Scholten, wethouder in Diemen. Om aan deze onzekerheid een einde te maken, besloot de gemeenteraad in 2014 om de erfpachters een nieuw voorstel te doen, dat in de jaren daarna is uitgewerkt en nu dus op tafel ligt.

De erfpachters hebben drie keuzes. Ze kunnen alles laten zoals het is en dan krijgen ze in 2035 een nieuw voorstel volgens de dan geldende grondwaarden, de erfpacht kan nu voor altijd worden afgekocht voor een bepaald bedrag óf ze gaan een nieuw eeuwigdurend canon betalen. Bij afkoop of eeuwige canon gelden de grondwaarden uit 2018.

Nerveus

Rina van Kempen wordt behoorlijk nerveus van deze keuzes, zegt ze. Als ze niets doet, dan is ze bang dat ze in 2035 veel meer moet betalen, omdat de grond de komende jaren ongetwijfeld in waarde zal toenemen. Als ze de erfpacht nu afkoopt, moet ze ongeveer 24.500 euro betalen, een hoop geld. En als ze kiest voor een eeuwigdurend canon, dan komt die uit op 1250 euro per jaar. Nu betaalt ze 180 euro. “We willen dat deze prijzen naar beneden gaan.”

De boze erfpachters hebben Koen de Lange in de arm genomen. De Lange was in Amsterdam als voorman van Stichting Erfpachters Belang ­Amsterdam (Seba) een belangrijke en goed geïnformeerde criticaster van het nieuwe erfpachtstelsel. Hij zal vanavond de gemeenteraad in Diemen toespreken als ingehuurd erfpachtadviseur van de bewoners. Hij vindt ook dat Diemen een te hoog bedrag vraagt. “Huiseigenaren voelen zich gedwongen in te gaan op het aanbod, omdat het bedrag de komende jaren alleen maar omhoog zal gaan.”

Wethouder Scholten vindt juist dat de gemeente bewoners nergens toe dwingt. “Ze kunnen ook wachten tot 2035.” De onzekerheid bestaat al heel lang onder erfpachters, zegt hij, want ze hebben tenslotte tijdelijke contracten, die op een gegeven moment aflopen. “Ze wisten dat dit eraan zit te komen. Ik begrijp dat mensen het te duur vinden, maar als je ons voorstel afzet tegen dat van andere gemeenten, dan zijn we heel redelijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden