ANALYSE

Ook het nieuwe beleid van Ajax kiest oude oplossingen

Ajax wacht niet langer op het jawoord van Samuel Eto'o: de club hoeft hem niet meer. Maar is dat jammer?

Samuel Eto'o Beeld ANP
Samuel Eto'oBeeld ANP

Hoe zou het met Christian Poulsen zijn? De Deense routinier die besloot vorig seizoen bij Ajax te vertrekken, heeft nog geen nieuwe club. Bij zijn afscheid liet hij wel weten nog fit en gretig genoeg te zijn om zijn loopbaan elders te vervolgen. Binnenkort zal hij, net als Samuel Eto'o, wel ergens op de Europese velden opduiken.

Poulsen is 34, één jaar ouder dan Eto'o, maar in alle opzichten diens tegenpool. Zo weloverwogen als de Deen is, zo onstuimig is de Kameroener. En zo goed als Poulsen gedijde bij de werkwijze van trainer Frank de Boer, zo vloekt de keuze van Eto'o daarbij. Eto'o is (was?) een spits van wereldformaat, maar een speler die zichzelf voortdurend als eerste onder de gelijken beschouwt, past moeilijk in het denkkader van De Boer.

Gisteravond heeft Ajax een punt gezet achter de flirt met Eto'o. De Amsterdamse clubleiding heeft dat aan het management van de spits laten weten. Het duurde Ajax te lang.

In werkelijkheid beëindigde Eto'o natuurlijk zelf de flirt met Ajax door de deadline te negeren. Daarmee is een haast onvoorstelbare transfer officieel ten einde gekomen. In zekere zin is dat jammer, want Eto'o brengt overal leven in de brouwerij.

Herfst naar winter
Kennelijk wil de Kameroener wachten op een club die meer betaalt dan Ajax, gewend als hij is aan het salaris van twintig miljoen euro dat hij opstreek bij Anzhi, een club in de Russische deelrepubliek Dagestan. Maar afgezien daarvan was het ook nog maar zeer de vraag geweest of Eto'o echt in het rood-wit had gevoetbald. Eerst wilde De Boer met Eto'o spreken om te kijken wat voor vlees hij in de kuip had. Eto'o is geen Poulsen, zou De Boer hebben gemerkt.

Ajax is in het recente verleden een club geweest waar spelers de herfst van hun loopbaan langzaamaan zagen overgaan in de winter. Theo Janssen, maar ook Thimothée Atouba, Roger García, Samuel Kuffour, Mido en Ismail Urzaíz kwamen in Amsterdam afbouwen. Dat risico is met de no-go van Eto'o vermeden.

Financieel warmpjes
Ook toont de interesse van Ajax in Eto'o dat het nieuwe beleid dat op alle vlakken het keurmerk van Cruijff draagt, precies dezelfde oplossingen aandraagt die vorige directies mede de kop kostten. Eén van de redenen om technisch directeur Martin van Geel de deur te wijzen, was het teruggrijpen naar ongewisse veteranen. De huidige directeur spelerszaken Marc Overmars kwam tot dusverre echter niet veel verder om het spitsenprobleem het hoofd te bieden.

Het nieuwe, zuinige beleid heeft er wél voor gezorgd dat Ajax er financieel weer warmpjes bijzit. De miljoenen die Ajax aan Eto'o had willen besteden, kunnen nu naar een spits die Ajax moet helpen de groepsfase van de Champions League te overleven. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2005/2006. Over tien dagen sluit de transfermarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden